Riscul rãspândirii virusului Zika este unul foarte mare, iar deja au apãrut foarte multe cazuri de îmbolnãviri. Pentru a stopa oarecum rãspâdirea virusului, Institutul National de Sãnãtate Publicã a fãcut apel cãtre toti primarii sã fie foarte atenti si sã trateze cu maximã responsabilitate riscul de rãspândire a virusului Zika.
La Petrosani, administratia publicã localã împreunã cu primarul Tiberiu Iacob Ridzi au stabilit primele mãsuri de preventie.
Astfel, pentru prima datã la Petrosani, dezinsectia se va face dintr-un aparat zburãtor, elicopter sau avion, încã nu se stie sigur. În acest mod pe toatã suprafata municipiului se va împrãstia o substantã care va duce la exterminarea tântarilor purtãtori ai virusului Zika, si nu numai.
”Am vãzut anuntul de la Institutul National de Sãnãtate Publicã la televizor. La Petrosani, nu se pune problema de a avea acesti tântari, transmitãtori ai virusului Zika. Încã de anul trecut avem în intentie dar anul acesta vom face o dezinsectie generalã, în premierã la Petrosani, vom stropi din avion”, a spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Evident dezinsectia generalã, din avion, va fi completatã de cea manualã care se va face în locurile publice, parcuri si chiar subsolurile blocurilor, unde sunt foarte multi tântari.
”Vom merge în locurile publice, unde considerãm cã este necesar si manual pentru o mai bunã preventie”, a mai adãugat primarul.
Actiunea este preconizatã a avea loc pânã la sfârsitul lunii aprilie.
”În aceastã primãvarã, pânã la sfârsitul lunii aprilie vom face acest demers pentru cã este foarte important. Existã foarte multi tântari, nu cred cã e cazul de a fi Zika la noi în Petrosani, pentru cã noi suntem într-o zonã montanã, dar vom lua aceste mãsuri”, a mai spus primarul municipiului Petrosani, Tiberiu Iacob Ridzi.
Adina PÃDURARU