Chinezii sunt inca interesati sa investeasca in mineritul de huila din Valea Jiului, dar acest lucru nu se va intampla pana cand Executivul nu va lua o decizie in ceea ce priveste datoriile istorice ale exploatarilor miniere.

Stergerea datoriilor istorice ale Companiei Nationale a Huilei Petrosani, indiferent de modul cum se va face acest lucru, i-ar aduce pe chinezi inapoi in Valea Jiului. Acestia au purtat mai multe discutii cu oficialii romani despre posibilitatea de a investi in acest domeniu, dar deocamdata intentia nu s-a concretizat. Fostul Secretar General al Guvernului, inspoectorul

guvernamental Attila Dezsi, a precizat ca discutiile nu sunt intrerupte, dar se asteapta adoptarea unei decizii privind stergerea datoriilor istorice care greveaza acum activitatea CNH Petrosani.

Discutiile dintre cele diua parti au demarat in urma cu un an, cand oficialii chinezio au vizitat Valea Jiului, iar partea romana a fost in delegatie in Republica Populara Chineza.

Practic, reprezentantii concernului China Coal Tehnology s-au aratat interesati sa investeasca in mineritul de huila din Valea Jiului. Oamneii de afaceri si-au manifestat intentia de a coopera in domeniul retehnologizarii unitatilor miniere, a captarii si utilizarii gazelor de mina, precum si a producerii de combustibili sintetici pe baza de carbune. Cooperarea s-ar putea face prin infiintarea unei societati mixte romano – chineza pe minele viabile, prin impartirea beneficiilor si asumarea pierderilor. Deocamdata sunt luate in calcul mai multe variante de lucru, dar niciuna nu a fost negociata pana la capat. Oficialii romani opineaza ca incheierea unui parteneriat cu specialistii de la China Coal Tehnology ar fi bine – venit, mai ales ca ar veni cu tehnologie moderna de caprtare a metanului din subteran si de transformare a lui in energie electrica, iar captarea gazelor de mina este obligatorie si in Romania. In ceea ce priveste producerea unui combustibil sintetic,

acesta ar putea inlocui cu

succes pacura, fiind produs din carbune, apa si un liant.

Carmen Cosman