Luna aceasta aflãm dacã mai plãtim sau nu apa meteoricã. Consiliul Judetean Hunedoara asteaptã un aviz de la Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilitati Publice în ceea ce priveste facturarea apei de ploaie. Dacã forul va da un aviz favorabil atât abonatii ApaServ Valea Jiului, cât si cei ai ApaProd vor scãpa de acest bir.
“In ceea ce priveste memoriul pe care l-ati fãcut sau propunerea pe care dumneavoastrã ati fãcut-o cu privire la apa meteoricã, as vrea sã dezvoltãm putin subiectul pentru cei care nu sunt familiarizati, în Valea Jiului cel putin fiecare abonat, persoanã fizicã, suportã 1 metru cub apã meteoricã pe lunã în factura sa la apã potabilã si apã uzatã.
S-a ridicat aceastã propunere ca oamenii sã nu mai plãteascã apa meteoricã si sã fie suportatã din alte resurse. Alte resurse înseamnã bugetul judetului Hunedoara, bugetul municipiilor si oraselor si al comunelor pentru cã dacã vom face aceastã modificare nu o vom face numai la Apa Serv ci si la Apa Prod pentru cã toti hunedorenii meritã un tratament egal din acest punct de vedere si din toate punctele de vedere. Am solicitat un punct de vedere la A.N.R.S.C. pentru cã este o autoritate nationalã care vegheazã la desfãsurarea acestor tipuri de activitãti, am solicitat un rãspuns cu celeritate, asa cã probabil pentru luna martie vom avea un punct de vedere si ceea ce mã intereseazã pe mine în mod deosebit si cred cã pe fiecare dintre noi trebuie sã ne intereseze este cum se calculeazã acest metru cub, cum s-a ajuns la acest pausal de 1 mc. pentru fiecare persoanã fizicã pentru cã în realitate desi s-au vehiculat tot felul de procentaje si de sume care sunt plãtite în fiecare an, în fiecare lunã de cãtre abonatii Apa Serv si Apa Prod pentru aceastã apã meteoricã, în realitate veniturile Apa Serv cel putin pentru anul 2015 din aceastã defalcare ar fi undeva la 400 mii lei, deci nu e 10% nici mãcar 5% dar…”, a spus Adrian David, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara.
Consilierul judetean Nicolae Ivãnus a precizat cã în primul rând trebuie avut în vedere efortul financiar pe care îl depun abonatii celor douã societãti de apã din judetul Hunedoara, iar apoi sã se ia în discutie costurile pe care le au cele douã firme.
“Problema este alta, vizavi de bugetul sau sustinerea bugetarã eu consdier cã cei doi operatori, fãrã contributia actionarilor, pot sustine acest efort, dar pentru populatie este aproximativ 10% reducerea care conteazã, deci luând media pe persoanã de 3,5 metri cubi consumul si e chiar dovada de luna trecutã, luna trecutã când am aprobat bugetul chiar sustineam cã veniturile sunt subdimesionate la Apa Serv cu cresterea de pret de 42% de anul trecut, dar consider cã se poate face prin regulamentul de alimentare apã si canalizare de la cei doi operatori, care sã fie avizate în Asociatia de Dezvoltare Intercomunitarã în cele douã regiuni, se poate face acest gest”, a subliniat Nicolae Ivãnus, consilier judetean.
Urmeazã ca în cursul acestei luni, Consiliul Judetean Hunedoara sã primeascã un rãspuns de la ANRSC cu privire la eliminarea taxei pentru apa de ploaie. Dacã rãspunsul va fi favorabil, atunci locuitorii judetului Hunedoara nu vor mai plãti pentru apa care cade din cer. În urmã cu aproximativ o lunã de zile, directorul general al SC ApaServ, Costel Avram, declara cã apa de ploaie este taxatã conform normativelor în vigoare.
“ApaServ Valea Jiului taxeazã apa meteoricã conform Legii 241/2006, lege care prevede serviciile publice de alimentare cu apã si canalizare. Eu, ca director general al SC ApaServ Valea Jiului trebuie sã respect legea în vigoare si rolul meu este de a conduce firma spre profit. Bilantul anului 2015 aratã cã s-a fãcut profit pe care nu îl iau eu, ci rãmâne la firmã”, a declarat în urmã cu aproape o lunã de zile, Costel Avram, directorul general al SC ApaServ Valea Jiului.
Deoarece în Valea Jiului existã un sistem de canalizare mixt este oportun a se factura contravaloarea serviciilor de colectare, transport si epurare ape pluviale chiar si în zonele unde nu existã retele de canalizare pluvialã, apele provenite de la ploi fiind preluate de canalizarea apelor uzate menajere. Cantitatea de precipitatii este comunicatã lunar de A.N.M. în baza unui contract încheiat între S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. si A.N.M.
Monika BACIU