România se aflã pe primul loc în topul tãrilor cu gospodãrii care au WC-uri în curte, potrivit unui raport al Comisiei Europene. Acest lucru s-ar putea schimba dacã se va gãsi o solutie legalã prin care sã se permitã construirea unor anexe ce vor servi ca bãi, fãrã a se mai parcurge întregul proces de autorizare.
Solicitarea apartine mai multor proprietari de locuinte din mediu rural, constructii realizate în perioada interbelicã. Majoritatea sunt case mici si au fost realizate fãrã proiect ori alte documente cerute astãzi. ”Suntem de rusinea Europei, se aratã cu degetul spre noi cã avem cele mai multe WC/uri în curte. Eu am o casã pãrinteascã, are douã camere si a fost fãcutã acum aproape 100 de ani. Am pus-o pe picioare, este mostenire si mã mai duc în concediu sã stau în ea. Am vrut sã ridic legat de ea o cãmãrutã de 15 metri pãtrati, o baie. Mi s-a cerut de la primãria de comunã un proiect al casei, proiect pe constructie, autorizatie, certificat de urbanism. Pai toate astea costã mai mult de cât face casa. Numai actele mã duc pe la cinci mii de lei pentru o amãrâtã de baie care m-ar costa cel mult 2000 de lei sã o ridic. În loc sã numere câinii de la stânã, parlamentarii ar trebui sã gãseascã o solutie ca sã ne permitã sã ne civilizãm fãrã sã scoatem o avere din buzunar. Omul de la tarã este sãrac, nu-si permite sã scoatã o avere doar pentru acte. O dispensã ar fi idealã, o solutie stipulatã prin lege care sã ne permitã o constructie ce serveste drept baie ar rezolva aceste probleme cu WC-urile din fundul grãdinii”, spune Petre Dobre. Solicitarea acestuia dar si a altor proprietari aflati în aceeasi situatie a ajuns si la senatorul din Valea Jiului, Haralambie Vochitoiu. Parlamentarul spune cã încearcã sã gãseascã o solutie.
”O sã studiez aceste solicitãri, pentru cã ideea în sine este logicã, dacã tot îi condamnãm pe oameni cã au WC-ul în curte. Probabil cã astãzi baia costã cât nu a costat acum nu stiu câte zeci de ani casa. O sã mã gândesc la o formulã vis-a-vis de acest lucru, sã vedem cum putem face. Poate administratiile publice locale sã aibã un fond pentru acest lucru, sã trimitã ei oameni, arhitectul din primãrie, sã se gãseascã solutia. La fel cum s-a procedat si prin programul de întabulare gratuitã derulat la nivel national”, a declarat senatorul UNPR, Haralambie Vochitoiu. Conform evaluãrilor, circa 40 la sutã din români au WC-urile în curte, fatã de doar 25% din populatia Bulgaria.
Maximilian Gânju