Parlamentarii îsi pregãtesc o lege pentru bunãstarea proprie. Ei vor sã devinã, de drept si fãrã concurs, înalti functionari publici. Asta, potrivit unui proiect de lege prin care alesii vor sã-si asigure viitorul, în cazul în care nu prind un loc în viitorul legislativ. Singura conditie este sã aibã cel putin un mandat de parlamentar si studii superioare. Si faptul cã sunt (unii) semianalfabeti, probabil, este un mod de a se face si selectia.
Miza centralã a proiectului o constituie functiile pe care parlamentarii le pot ocupa, dacã nu mai sunt alesi. Sunt vizate posturi în administratia centralã, dar si cea localã. Si lucrurile, în mintea lor, stau cam asa:
Dacã devine înalt functionar public, un fost parlamentar poate fi numit în functia de prefect, subprefect, sau poate ocupa postul de secretar general al Guvernului, ori poate primi ceva functii în ministere.
Alesii spun cã legea actualã este prea restrictivã si vor sã ajungã la statutul de înalt functionar public, mai usor. Adicã, fãrã concurs. Mai mult, initiatorii proiectului vor si abrogarea articolului din actuala lege, care le interzice celor care au fãcut politie politicã sã devinã înalti functionari publici. Mai sunt, însã, si alte functii la care aspirã alesii, iar printre ei se numãrã si senatorul din judetul nostru, care stã mai greu la capitoul exprimare liberã, ca sã fim eleganti.
Haralambie Vochitoiu, senator UNPR: „Deci atentie, eu parlamentar, facultãti, doctorate, Institutul de Diplomatie Român absolvit, retineti, eu acum, dacã nu trece legea asta, eu nu pot fi ambasador. Ceea ce sunt foarte supãrat pe treaba asta. Si-au creat o castã acolo unde nu poate sã mai intre nimeni. Deci eu, la legea asta, asta am avut pretentia: sã deschideti usile si altora, nu numai neamurilor voastre cum era la notari. Nu se poate asa ceva, din tatã în fiu, cã nu e monarhie!”.
Reactii la declaratia senatorului Haralambie Vochitoiu si la proiectul de lege nu au întârziat sã aparã, majoritatea dintre ele fiind critice. Cunoscutul realizator TV Sabin Gherman a comentat dur declaratia lui Vochitoiu, care nu sunã bine româneste: “Fost PPDD-ist, actual UNPR-ist, îmbãlosat în limba românã ca-ntr-o pereche de chiloti second hand”. “Au început sã acrediteze ambasadori în Ferentari?”. „Nu stiu de ce am senzatia cã toti UNPR-istii au fost… chelneri, asta n-ar fi nicio problemã, dar dacã n-ai terminat un liceu la ce naiba-ti folosesc facultãtile si doctoratele?”. „Se tot invocã (ne)cunoasterea limbii române la nivelul discursului public, mai ales în contextul minoritãtii maghiare. Se pare cã însusirea limbii române – si a culturii- nu mai e o problemã minor(itar)ã. Aviz sistemului de învãtãmânt. Iar la acest nivel: aviz alegãtorilor! O zi bunã!”. „Eu fiind unguroaicã, terminând liceul la sectia maghiarã, mã rusinez de exprimarea ãstuia care, vorba aia, este român si parlamentar în parlamentul României! Asa e, analfabetii trimit în parlament ,tot analfabeti!”. „Accidentele astea genetice n-ar ajunge parlamentari fãrã electorat. Norodul trebuie educat mai întâi ca sã poatã lua o decizie informatã când Voteazã si nu Voteazã cum cere preotul sau cine doneazã un kg de orez etc.” „În locul lui mi-ar fi rusine!! Mã întreb, cine si cum da doctorate în România?? Român fiind, si sã nu stii sã scrii gramatical corect, si vrei sã devii ambasador (la cãpsuni?)… asta numesc eu „cariera diplomaticã”!”. Alesii chiar cred cã li se cuvine calitatea de înalt functionar public, prin experienta de parlamentar pe care au dobândit-o pe perioada mandatului. Care experientã am vãzut-o în repetate rânduri la televizor, când imaginile îi arãtau pe alesi dormind, ori cum se jucau pe telefoane, ori vizionau filme pentru adulti…
Haralambie Vochitoiu, senator UNPR: „Considerãm cã cei care au un mandat de parlamentar au dobândit experienta necesarã si cunostintele”. Asadar, sã votati bine!
Marius Mitrache