La sfârsitul sãptãmânii trecute, mai precis vineri dimineatã, a fost organizatã o primã bursã din acest an, însã, cei mai multi someri care s-au prezentat au plecat dezamãgiti. Nu si-au gãsit de lucru, chiar dacã la bursã au rãspuns prezent 7 angajatori. Oamenii se plâng cã degeaba au calificãri si cursuri de specializare în diverse domenii, cã tot fãrã job au rãmas de ani buni.
La ora 9 fix, somerii au fost poftiti în sala agentiei de la Petrosani, acolo unde s-a tinut prima bursã din 2016. Au venit, au vãzut si au plecat extrem de dezamãgiti. Unii pentru cã nu au calificarea necesarã si altii pentru cã au fost sistematic refuzati. „Au venit câtiva angajatori si chiar m-am uitat pe la fiercare. Am depus recent CV si la cel cu canapele si nici mãcar nu m-au primit înãuntru în sediu. Le-am spus cã au cerut fortã de muncã si când am ajuns la birouri, nu m-au mai primit. Am lãsat CV -ul la poartã si apoi se plâng cã tineretul din ziua de azi nu vrea sã lucreze. Si îti cer si experientã, dar dacã nu am lucrat, de unde sã am experientã? Am calificare de instalator gaz, lucrãtor hotelier si am absolvit si 12 clase”, a spus unul dintre participantii la bursa de vineri, care este de etnie rromã si care crede cã acesta este motivul pentru care nu a reusit sã se angajeze. Omul crede cã a fost refuzat fiindcã este „colorat”, iar un alt somer, care îsi cautã de multe luni de lucru, a plecat la fel de dezamãgit si acum de la bursã.” De 5 ani de când am terminat liceul sunt pe drumuri, somer. Am calificare de agent de pazã si ospãtar si mecanic si operator, dar fãrã experientã nu mã primeste. Ce sã fac? Pãrintii mi-s la pensie, pensie micã, datorii mari. Ei nu au cu ce sã se întretinã pe ei, cum sã mã întretinã pe mine?”, a spus disperat un alt tânãr care vineri nu si-a gãsit nimic de lucru. „Nimic, nimic. Aici în Valea Jiului nu este absolut nimic. Sunt lucrãri de doi bani, cum zice ministrul: lucrãri de 2 bani. Doi lei pentru ministru!”, a replicat supãrat un alt somer neindemnizat, dupã cum a tinut sã precizeze. „Nu stiu decât pentru ei sã-si facã pensii si salarii mari, dar pentru oamenii de jos, nimic! Caut de luni de zile sã lucrez si eu ceva, cã dulgher este meseria mea si nimic”, a spus un alt somer.
Au fost câtiva angajatori, dar marea majoritate a somerilor nu a reusit sã se angajeze. „Am avut 6 angajatori, având în vedere cã specificul bursei s-a adresat tuturor somerilor, am avut angajatori din domeniul constructiilor, comert, ori servicii. Din pãcate, pentru bãrbati mai putine locuri de muncã, doar dacã au acceptat la fabrica de canapele”, a precizat Judith Babtan, sefa ALOFM Petrosani.
Aceasta a fost prima bursã din anul 2016, dar, cei de la agentiile locale spun cã vor urma si altele, imediat ce vor începe lucrãrile în constructii.
Diana Mitrache