Termoficarea în Valea Jiului, o retea veche de zeci de ani si furatã la bucatã. În fiecare iarnã, zeci de avarii îi lasã pe putinii beneficiari ai acestui serviciu fãrã agent termic. O analizã realizatã la nivelul CEH aratã cã reteaua este mai mult decât învechitã, iar furturile de pe magistralã sunt doar câteva din cauzele care duc la avarii.
“Furturi ale izolatiie termice din tablã si vatã mineralã a conductelor precum si furtul altor componente metalice cum ar fi rolele de sprijinire ale conductelor, vane, ventile, stuturi… s-au depistat numeroase zone în care au fost distruse inclusive izolatiile din spumã poliuretanicã, montate relatic recent, în ultimii 10 ani”, se aratã într-un raport al CEH.
În ceea ce priveste magistrala de la Deva si aici existã probleme. Reteaua are o vechime de zeci de ani, iar interventii pentru modernizare nu s-au realizat deloc.
“Reteaua de transport agent primar care este caracterizat din conductã (…) si izolatã cu saltele din vatã mineralã, cusute pe plasã de sârmã este amplasatã atât suprateran cât si subteran. În timpul exploatãrii acesteia, s-a înregistrat o accentuatã degradare a izolatiei termice ca urmare a conditiilor de functionare, a intemperiilor si a sustragerilor repetate ceea ce necesitã înlocuiri/reparãri ale izolatiilor termice pe circa 15,4% din tronsoanele de conductã. Vechimea retelei de transport agent primar este între 25-35 ani, în tot acest timp neexecutându-se retele noi”, aratã raportul CEH. Nici reteaua secundarã nu se prezintã într-o situatie mai bunã.
“Vechimea conductelor este cuprinsã între 5 si peste 20 de ani (0,15 km au o vechime sub 5 ani, 24 km între 5 – 9 ani, 57 km între 10-14 ani vechime, 7 km între 15-19 ani vechime si 52 km peste 20 de ani vechime). Din cei 141 km de conducte, peste 37% au o vechime de peste 20 de ani, gradul de modernizare a acestora fiind de circa 63%”, mai aratã raportul CEH.
La data de 30 septembrie 2014 erau conectate la serviciile de termoficare de la termocentralele Mintia si Paroseni un numãr de 5.254 de apartamente, iar un an mai târziu numãrul acestora a scãzut la 4.903 aparamente.
“În perioada 1.10.2014 – 20.09.2015 s-a înregistrat o scãdere a numãrului de apartamentel racordate la sistemul de termoficare, prin debransarea/ blindarea unui numãr de 351 de apartamente”, mai aratã raportul.
Monika BACIU