Nici n-a venit bine primãvara cã directorul Apa Serv Petrosani, Costel Avram, si-a reluat obiceiul de a parcurge Valea Jiului pe bicicletã, lucru care nelinisteste pe unii salariati din subordine. Nu de grija lui, cã ar putea avea vreun accident, ci pentru cã se trezesc cu el pe cap când nu se asteaptã. S-a întâmplat sâmbãtã, la Statia de tratare a apei Taia, Petrila, unde directorul si-a gãsit un salariat dormind si a urmat retrogradarea – la canalizare, unde nu e timp de odihnã în timpul serviciului.
O datã cu venirea primãverii, au reînviat si biciclistii cu dorinta de miscare. Printre cei care si-au scos biciletele, la sfârsitul de sãptãmânii care a trecut, a fost si directorul general al SC Apa Serv Petrosani, Costel Avram. Mersul cu bicicleta al directorului, de câtiva ani, nu este chiar linistitor pentru salariati. Si nu pentru cã i-ar purta grija cã ar putea avea vreun accident, ci pentru cã nu stiu care îi este traseul si când se pot trezi cu el pe cap la statiile de captare, de epurare, la rezervoarele de apã etc., de prin Valea Jiului.
Sâmbãtã, Avram a pornit pedalând cãtre Petrila pânã hãt, departe, dincolo de Statia de tratare a apei Taia. La întoarcere, s-a oprit la Statie, dar cine sã-i deschidã! A insistat, dar degeaba. Statia pãrea ca o cetate de necucerit sau una pãrãrsitã. Directorul a insistat si a anuntat telefonic dispeceratul de la sediul din Petrosani, care dispecerat a sunat la Statia Taia si abia dupã acest demers i s-a permis intrarea. Si asta nu pentru cã persoana responsabilã si cu securitatea si paza statiei era intransigentã si nu permitea nimãnui sã se apropie de obiectiv, ci pentru cã… se uita la televizor, dupã cum i-a spus directorului ca rãspuns la întrebarea de ce nu a rãspuns la solicitare.
”De fapt l-am prins dormind si nu este la prima abatere. I-am mai dat o sansã la insistentele tizului sãu, Ioan Rus, si a ratat-o. De luni, va fi mutat la canalizare, unde este foarte mult de lucru, si nu va mai avea timp de odihnã în timpul serviciului” – a declarat Costel Avram.
Verificarea disciplinei muncii în rândul personalului din subordine direct si neanuntat poate rezolva multe în domeniul eficientei si productivitãtii în întreprinderi, în general, si se pot elimina obiceiurile înrãdãcinate pe principiul ”timpul trece, leafa merge”. În aceste vremuri s-ar putea ca timpul sã treacã si leafa sã nu mai meargã.
Ileana Firtulescu