CEH tocat sistematic din interior si exterior. Contracte paguboase, salarii nejustificat de mari. Cam acestea sunt concluziile preliminare ale administratorului judiciar în ceea ce priveste situatia de la Complexul Energetic Hunedoara. Au mai rãmas câteva zile pânã când administratorul judiciar trebuie sã prezinte Ministerului Energiei raportul privind cauzele care au dus la insolventa Complexului Energetic Hunedoara.
Reprezentantul Casei de Insolventã GMC Craiova a identificat câteva din cauzele care au dus la declansarea insolventei. “Principala cauzã tine de croirea Complexului Energetic Hunedoara. An de an acesta a avut pierderi de 300 de milioane de lei, poate si mai mari. Asta înseamnã o pierdere de circa un milion de lei pe zi. La acestea se mai adaugã si ajutorul acordat anul trecut de Guvernul Ponta, era clar de atunci cã societatea nu are de unde sã restituie banii, iar acum s-a ajuns la pierderi de peste 900 de milioane de lei”, a declarat Florin Sãftoiu, reprezentantul Casei de Insolventã GMC Craiova.
Alte cauze care au dus la mãcinarea Complexului Energetic Hunedoara sunt contractele pãguboase. “Cauzele sunt sistemice, s-au grefat contractele pãguboase de la Mintia si nu numai. La Paroseni avem alt exemplu. Termocentrala a furnizat agent termic, iar acum are de recuperat 138 de milioane de euro. Acesti bani nu îi va recupera niciodatã pentru cã primãriile au fãcut nenumãrate societãti de termoficare pe care mai apoi le-au bãgat în insolventã si faliment, deci pierderile Complexului sunt uriase”, a mai spus sursa citatã.
Salariile mari care s-au încasat de la Complexul Energetic Hunedoara sunt o altã cauzã a insolventei. “Au mai fost salariile nejustificat de mari, contracte de aprovizionare”, a mai subliniat Sãftoiu. În cazul în care se vor constata abateri de la regula legalã vor fi sesizate organele de anchetã. “A fost corpul de control al primului-ministru, al ministrului Energiei la CEH. Dacã se vor gãsi fapte ilegale se va ajunge în instantã. Avem si dosarul importului care este la DNA Alba Iulia”, a mai precizat administratorul judiciar al CEH.

Prejudiciile trebuie recuperate

Cei care au adus prejudicii societãtii energetice prin fapte ilegale vor trebui sã rãspundã în fata legii. Aceasta este pãrerea administratorului judiciar. “Faptele penale care au adus prejudicii vor ajunge la luminã. Cei care trebuie sã rãspundã si sã plãteascã, iar prejudiciile trebuie recuperate”, a conchis Sãftoiu. Curtea de Conturi a descoperit un prejudiciu de 13.875.740 de lei la societatea energeticã hunedoreanã, iar mai multi fosti reprezentanti ai CEH sunt cercetati pentru abuz în serviciu. Curtea de Conturi a sesizat si organele de urmãrire penalã, în spetã Parchetul de pe lângã Judecãtoria Hunedoara.
Dosarul face referire la importul de cãrbune care a avut loc la Complexul Energetic Hunedoara. Cei care au semnat pentru importurile de cãrbune care au adus prejudicii considerabile societãtii vor da acum cu subsemnatul în fata organelor de urmãrire penalã. Corpul de control al primului-ministru a trimis dosarul la DNA, iar din vara anului trecut au început si actiunile. “Corpul de Control al primului-ministru, ca organ cu atributii de control a sesizat organele de urmãrire pealã, respectiv Directia Nationalã Anticoruptie – Serviciul Teritorial Alba Iulia, privind operatiunile sau actele ilicite în legãturã cu care au rezultat indicii de sãvârsire a unor posibile fapte care pot întruni elementele constitutive ale unor infractiuni, urmând ca organul de urmãrire penalã, sau dupã caz, instanta de judecatã sã hotãrascã asupra existentei sau inexistentei infractiunilor si asupra vinovãtiei”, se aratã într-un rãspuns al Corpului de control al primului ministru. În decursul anilor, CEH a importat sute de mii de tone de cãrbune, desi acestea nu au fost necesare, stocurile termocentralelor având suficientã resursã. Mai mult decât atât, în anumite cazuri, cãrbunele din import a fost mai scump decât cel produs în Valea Jiului.
Monika BACIU