Locuitorii din Petrosani care stau în blocuri mai vechi de 30 de ani au o reducere la impozitul pe locuintã. Începând din acest an, potrivit noului Cod Fiscal se aplicã reduceri la taxe si impozite în cazul apartamentelor care sunt amplasate în blocuri cu o vechime mai mare de 30 de ani. “Conform Legii 227/2015 din noul Cod Fiscal existã niste reduceri procenturale din impozitul pe clãdiri în functie de anul de constructie. Dacã constructia este mai veche de 50 de ani, reducerea este de 30%, deci este una dintre cele mai consistente facilitãti din noul Cod Fiscal si exsitã si niste coeficienti care reduc impozitul pe clãdire în functie de etajul la care este situat apartamentul, dar sunt reduceri mai micute”, a declarat Adrian Negoe, secretarul Primãriei Petrosani.
Cei mai multi proprietari de apartamente care se încadreazã în conditiile acestei legi sunt cei din Dimitrov. Acestea sunt construite în anii 1950.
“Nu este o facilitate stabilitã de Consiliu Local, este stabilitã de Parlament pentru toatã tara. În Petrosani sunt multe blocuri care se încadreazã, e vorba de Cartierul Dimitrov si case particulare foarte multe”, a mai spus sursa citatã.
Reducerea la taxe si impozite se aplicã gradual. Astfel, alocarea impozabilã a clãdirii se reduce cu 50%, pentru clãdirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referintã, cu 30%, pentru clãdirea care are o vechime cuprinsã între 50 de ani si 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referintã si cu 10%, pentru clãdirea care are o vechime cuprinsã între 30 de ani si 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referintã.
Monika BACIU