Locul unde bat clopotele o data pe luna

Dorind sa aflam daca, sus pe dealurile din Dalja, locuitorii municipiului Petrosani mai pastreaza traditiile de Rusalii – sarbatoare care marcheaza Pogorarea Sfantului Duh dar si nasterea Bisericii Crestine – am aflat ca biserica lor apartine de orasul Aninoasa de multi ani.

Prin 1997, primarul Ilie Botgros a alocat bani pentru cumpararea unui clopot la Biserica din Dalja…

De anul trecut, un preot tanar, venit de prin Suceava, a luat in grija doua biserici din Aninoasa si pe cea din Dalja Petrosaniului.

Ileana Cocolan, de 65 de ani, o femeie mandra de familia sa formata din trei baieti si o fata, plus nepotii, ne povesteste ca pe vremuri, de Rusalii se faceau nedei, dar acum obiceiurile s-au redus la cele bisericesti, ceea ce nu e lucru putin. Cu apa sfintita luata de la Biserica lor isi stropesc holda si animalele pentru a le feri de boli, seceta si inundatii.

”Vine parintele de la Aninoasa de fiecare data cand este vreo sarbatoare. Cand nu sunt sarbatori, vine o data pe luna si tine slujba. E parintele acela tanar care mai slujeste doua biserici la Aninoasa. Daca sunt sarbatori mai multe, vine la fiecare si predica tare frumos. Mai de mult apartineam de Petrosani, dar nu stiu de ce ne-au dat la Aninoasa. Acu, ne-am adunat toti in curte, ca baietii mei au casa acia si acia, iar fata dincolo (ne arata casele aflate in imediata vecinatate – n.n.) si am facut cate un gratar. Baietii lucreaza la mina…”-  povesteste Ileana Cocolan.

Ileana Cocolan

”Da, acolo merge preotul nostru, un tanar care a venit din Suceava, si lumea vad ca este multumita de el. Biserica din Dalja apartine de noi, le-am cumparat cu ani in urma un clopot, ca nu aveau. Si aici, in Aninoasa, am reusit sa refacem acoperisul Bisericii de langa primarie. Ne-a ajutat atunci Monica Ridzi sa obtinem 500 milioane lei, apoi am reparat-o si pe cea din Iscroni. Mai sunt multe de facut, de bagat gazul, ca de trei ani ma lupt sa obtin un aviz, cu partidul meu la putere, si in sfarsit il am si ne apucam de gaz” – a declarat primarul Aninoasei, Ilie Botgros.

Mandra de Biserica din Dalja, pozitionata sus, pe varful unui deal, Ileana Cocolan ne-a condus intr-un loc de unde poate fi fotografiata si ne-a intrebat insistent daca am reusit s-o imortalizam.

”Omul fara Dumnezeu si fara Biserica nu e om, chiar daca aici bat clopotele o data pe luna” – a spus femeia parca scuzandu-se ca a fost insistenta.

Ileana Firtulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *