În martie 2015, o operatiune de proportii a salvamontistilor hunedoreni avea sã se finalizeze cu salvarea unui cãtel care a ajuns în grija primarului localitãtii din Brad.
Florin Cazacu a fost impresionat de puterea patrupedului si de vointa acestuia de a supravaietui, dupã ce a fost aruncat de cineva într-un put de minã de pe raza localitãtii. La un an de zile de la adoptie Rudi, câinele supravietuitor, a murit de bãtrânete.
”A mai trãit încã un an de la data salvãrii din putul de minã în care probabil a fost aruncat. A supravietuit în mod miraculos în urma unei cãderi de la aproape 60 de metri si a murit în data de 2 martie 2016 din cauza vârstei înaintate, cu toate eforturile fãcute de medicul veterinar”, spune cel care l-a adoptat pe Rudi, primarul Florin Cazacu. Cãtelusul a stat o sãptãmânã în putul de minã pânã când a fost salvat, iar edilul dar si salvatorii au fost impresionati de tãria si dorinta de a supravietui. „Este un cãtel foarte frumos, maidanez, dar avea ceva interesant. Îngrijit chiar este un câine foarte frumos. Probabil a mirosit ceva la gura putului si fiind frunze uscate, pe ele aluneci foarte usor, a cãzut în put. L-au auzit niste bãieti din zonã cum plângea si ne-au cerut ajutorul. Culmea este cã desi a cãzut vreo 60 de metri în gol, n-a pãtit nimic. Putul este deosebit de periculos, peretii sunt destul de instabili si ne-am temut putin si noi. Avem însã o sculã nouã, un trepied special, si l-am putut testa si în situatii reale ”, declara în urmã cu un an de zile Ovidiu Bodean, seful Serviciului Public Salvamont Hunedoara.
Maximilian Gânju