Cheltuiesc de aproape 4 ori mai mult decât produc si parcã au ajuns la concluzia cã plutesc în derivã. Asta spun sindicatele din minerit, în timp ce sindicalistii din energie sustin cã ei ar trebui sã stea, pânã ce pretul energiei le va fi prielnic si minerii sã intre pe sistemul de închidere si subventionare.
În acest moment, Complexul Energetic Hunedoara primeste 100 de lei pe Mwatt, în timp ce, ca sã îl producã, cheltuieste între 360 si 370 de lei. Amenzile pentru lipsa certificatelor de carbon au curs si, la finele lunii aprilie trebuie plãtite altã transã. Complexul Energetic Hunedoara este pur si simplu în derivã si toate mitingurile si protestele spontane sau organizate nu au reusit sã reducã în vreun fel acest deficit. Sindicalistii din minerit spun cã acum totul e neclar. „Conducerea este una în derivã, deciziile sunt lipsite de constructie, comunicarea este extrem de deficitarã si pentru cã existã interese politice, sindicale, ale unor lideri care vor cresterea pozitiei pe care sunt acum, toatre acestea duc la acestã stare care aratã ca o corabie care nu mai are cârmã, fãrã directie si asta genereazã miscãri de protest. Urmeazã data de 30 aprilie, datã la care trebuie sã depunem certificatele de carbon, iar noi nu am cumpãrat unul singur. Am luat anul trecut prin ajutorul de salvare, certificate de carbon si suntem în spate cu o amendã de 132 de milioane de euro”, a radiografiat Petre Nica, presedintele Sindicatul Muntele CEH, situatia din minerit.
Pe de altã parte, sindicalistii din energie sustin cã ei ar trebui sã nu lucreze o vreme, pentru a prinde un pret bun la energia electricã, iar minerilor le recomandã sã acceseze ajutorul de închidere. Energeticienii au si un plan pe care vor sã aplice din 1 aprilie pânã în octombrie. „Când nu putem penetra piata cu pretul de cost al Mwatt-ului, prea mare si pretul prea mic pe piatã al energiei electrice, atunci nu are rost sã functionãm. Si atunci, va trebui ca noi sã stãm în rezervã tertiarã lentã si sã fim plãtiti din servicii de sistem, iar minerii numai pe un program de ajutor de stat. Fãrã 50 de lei pe Gcalorie nu avem ce vorbi de functionare pe viitor, în conditii economice”, a completat tabloul sumbru al CEH si Mihai Lorint, sindicalist din domeniul energiei la Termocentrala Paroseni. Nimeni nu a luat încã o decizie, ci doar angajatii stau pe rând acasã pe salarii reduse. Nici aceastã mãsurã nu are rezultate imediate, iar CEH este în continuare în derivã, în ciuda tuturor protestelor de stradã sau din subteran de pânã acum.
Diana Mitrache