Haralambie Vochitoiu: “Jaful si incompetenta pun lacãtul pe minele Vãii Jiului si pe industria energeticã din România”

Senatorul hunedorean Haralambie Vochitoiu le-a recitat parlamentarilor o poezie care descrie situatia în care se aflã Complexul Energetic Hunedoara. De la tribuna Parlamentului, Vochitoiu a tras un nou semnal de alarmã asupra societãtii energetice prin declaratia politicã cu titlul “Jaful si incompetenta pun lacãtul pe minele Vãii Jiului si pe industria energeticã din România”.
“Soarta Complexului Energetic Hunedoara si a mineritului în bazinul carbonifer al Vãii Jiului, odinioarã veritabile motoare ale rapidei expansiuni socio-economice a României, s-a transformat în anii post-decembristi dintr-un pilon pe care se sprijinea independenta energeticã a tãrii noastre, într-o sumbrã activitate marcatã de neîncetate probleme, revendicãri sociale, înapoiere tehnologicã, datorii exorbitante, prãbusire a productiei si declararea insolventei. Asa cum am arãtat, inclusiv de la aceastã tribunã în repetate rânduri, aceastã situatie nu ne putea conduce în acest punct fãrã concursul incompetentei, lãcomiei, pasivitãtii si jafului practicate de o clicã restrânsã, care a dispus cu iresponsabilitate ani la rând, sub forme diverse, de bogãtia reprezentatã de huilã si importanta acesteia pentru sectorul energetic national. În decursul acestor ani, ai declinului treptat al mineritului si Vãii Jiului, Statul Român a intervenit prin investitii, subventii, ajutoare si stergeri de datorii cu o sumã impresionantã, ce depãseste 20 de miliarde lei. Cu toate acestea, pretul de cost al energiei pe megawatt a ajuns sã se dubleze, sã se tripleze peste valoarea pietei, fãrã ca acest fapt sã se traducã într-o viatã mai bunã pentru mineri si familiile lor, care continuã sã ducã o existentã tristã, într-o Vale a Jiului în care spectrul nesigurantei, al falimentului si pribegiei este tot mai amenintãtor. În conditiile în care anual productia de cãrbune scade cu sute de mii de tone, înregistrându-se noi si noi minimuri istorice, pentru cauzele acestui dezastru nu se dã socotealã iar cei responsabili întârzie sã ajungã dinaintea dreptei judecãti”, a spus senatorul în cadrul declaratiei politice.
Senatorul sustine cã a cerut instituirea unei comisii parlamentare având în vedere faptul cã a lucrat 10 ani în subteranul unei unitãti miniere si stie care sunt conditiile de lucru ale ortacilor, iar aceastã meserie nu poate dispãrea.
“Este departe de mine gândul sã mã substitui organelor de cercetare penalã sau sã fac treaba Ministerului Energiei. Nu acesta este motivul pentru care am solicitat instituirea unei Comisii parlamentare de anchetã sau am înaintat spre dezbatere un pachet de mãsuri complementare simplei reorganizãri a companiei care, luatã separat, ar fi insuficientã pentru eliminarea pierderilor. Am fãcut aceste lucruri pentru cã sunt singurul parlamentar hunedorean care a coborât vreme de 10 ani în subteran, care a mâncat pâinea amarã si greu câstigatã a minerilor iar soarta ortacilor mei si a familiilor acestora a fost si rãmâne o prioritate a mandatului meu. Pentru drepturile lor, pentru supravietuirea acestui important sector energetic al României, am propus 8 initiative legislative, unde evidentiez declararea huilei ca Resursã mineralã de interes strategic, prin modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003; am depus 14 interpelãri, precum si zeci de alte întrebãri, declaratii politice si luãri de cuvânt în plen. Mi-am câstigat cu prisosintã dreptul la cuvânt pe aceastã chestiune deosebit de importantã si nu voi permite sã mi se facã procese de intentie, nici de agitatori care pretind cã-i reprezintã pe mineri, nici de persoane cumpãrate din presã cu bani publici, nici de aceia care cautã sã politizeze orice demers legitim de redresare a C.E.H”, a mai spus senatorul.
Pentru a mai atrage încã o datã atentia asupra situatiei dramatice în care se aflã societatea senatorul le-a recitat colegilor o poezie despre minerit.
Monika BACIU

Advertisements

2 comentarii la „Haralambie Vochitoiu: “Jaful si incompetenta pun lacãtul pe minele Vãii Jiului si pe industria energeticã din România”

  • 3 martie 2016 la 14:28
    Permalink

    Si cand te gandesti ca Harry era mai mult timp beat decat treaz pe vremea cand era inginer minier la Petrila. Dormea tot sutul la 250 pe o scandura de lemn.

  • 4 martie 2016 la 15:32
    Permalink

    Daca a dormit e bine,n,a putut produce vreun rau.Sa ne spuna Hary baci:cat au supt firmele dumnealui dela defunctul CNH?

Comentariile sunt închise.