Complexul Energetic Hunedoara poate fi asemuit cu un adevãrat showroom. Societatea detine zeci de autoturisme si utilaje atât pentru directori, cât si pentru muncitori. Parcul auto al CEH este format din 70 de autoturisme si 80 de utilaje. Chiar si în conditiile acestea, societatea a închiriat de-a lungul timpului, utilaje de la diferite societãti. Singura problemã este cã multe dintre acestea sunt bune de casat.
“Parc auto caracterizat prin urmãtoarele elemente esentiale: îmbãtrânire si pe alocuri neadecvare, duratã de viatã rãmasã relativ micã, stare tehnicã defectuoasã la multe dintre aceste active, grade de uzurã estimate ca fiind mari în ansamblu, costuri de întretinere si functionare ce implicã alocare de fluxuri financiare imediate conexate cu recorelãri la necesitãtile actuale”, se aratã într-un raport al CEH.
70 de autoturisme si 80 de utilaje
Multe din autoturisme sunt bune de casat, acestea având un grad de uzurã ridicat. Cele mai multe dintre autoturisme si utilaje sunt la Termocentrala Mintia. Aici se gãsesc 24 de autoturisme si 45 de utilaje. Patru dintre utilaje au un grad de uzurã ridicat iar altele sunt nefunctionale. La sediul central al CEH, mai exact la Petrosani sunt 19 autoturisme dintre care unul este în proprietatea termocentralei Mintia. Trei dintre autoturisme sunt defecte, “ireparabile, se vor propune la casare”. Restul au un grad de uzurã ridicat. Termocentrala Paroseni completeazã podiumul auto al Complexului Energetic Hunedoara. Aceasta detine 11 autovehicule si 10 utilaje. Câte douã masini si utilajele sunt defecte cu “grade mari de uzurã”, iar “restul functionale cu grade de uzurã diferite”. O altã structurã din cadrul Complexului Energetic Hunedoara este fostul Salvamin, actualul Prestserv. Aici sunt sase autovehicule si 3 utilaje. Doar cã din cele sase autoturisme, 5 sunt de casat, iar trei utilaje si singurul autoturism functional sunt cu grade de uzurã diferite.
Mina Livezeni, cu cele mai multe autoturisme
Din cele patru unitãti miniere din cadrul Complexului Energetic Hunedoara, unitatea minierã Livezeni detine cele mai multe autoturisme. Cinci autovehicule si cinci utilaje compun parcul auto de la Livezeni. Din cele cinci utilaje, douã sunt casate si nedezmembrate, iar trei autoturisme si un tuilaj sunt propuse la casare si neaprobate. Celelalte masini si utilaje au grade diferite de uzurã. Dupã mina Livezeni urmeazã cea de la Lupeni ca numãr de masini. Aici sunt trei autovehicule, din care douã nefunctionale si trei utilaje functionale, dar cu grade de uzurã diferite. Unitãtile miniere Lonea si Vulcan detin câte douã autovehicule. La mina Vulcan ambele vehicule sunt propuse spre a fi casate. Nouã utilaje sunt la Lonea din care trei nefunctionale. La Vulcan sunt patru utilaje functionale, dar cu grade de uzurã diferite. Reprezentantii Complexului Energetic Hunedoara au notat cã “17 autovehicule si 10 utilaje nu mai pot satisface activitatea, fiind la o primã analizã, subiectul unor viitoare propuneri pentru casare si scoatere din evidentã, cu respectarea tuturor etapelor legale si obligatorii pentru o societate cu capital de stat”.
Din verificãrile efectuate anul trecut de Corpul de Control al directorului general a reiesit faptul cã mai multe dintre masini înregistreazã diferente între kilometri parcursi si cei din foaia de parcurs. Au fost constatate abateri atât la cele douã termocentrale cât si la unitãtile miniere.
Monika BACIU