Niciunul dintre mitingurile organizate in judetul Hunedoara nu a fost autorizat, au anuntat jandarmii hunedoreni.Doi dintre participantii la manifestarile de protest din judetul Hunedoara au fost sanctionati de reprezentantii Inspectoratului Judetean de Jandarmi, pentru tulburarea ordinii si linistii publice.

„Persoana care a fost sanctionata la Orastie a primit avertisment,  intrucat a si parasit locul, iar in cursul zilei de luni in municipiul Petrosani a fost sanctionata o persoana cu 500 de lei. Nedeclararea sau participarea la adunari publice nedeclarate si neavizate constituie contraventie.

La adunari publice spontane este foarte dificil sa identifici organizatorii”, a declarat Nicolae Raducu, purtator de cuvant al IJJ Hunedoara.  De precizat ca, participantii la mitinguri neautorizate pot fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 500 si 5.000 de lei. Pana acum, in HUnedoara au fost organizate 11 manifestatii de protest in Deva, Hunedoara, Orastie, Petrosani si Vulcan, la care au luat parte – dupa numaratoarea jandarmilor – aproximativ 1.500 de protestatari. A u iesit din nou pe strazisi-au dat intalnire pe Facebook si s-au tinut de cuvant. Sute de persoane au marsaluit si marti seara pe strazile din municipiul Petrosani, cerand demisia guvernului.

Starul manifestarilor a fost dat din nou de tineri, care au adus cu ei o cruce din lemn pe care au inscriptionat Basescu si Boc. La inceput au fost doar cateva zeci de tineri, insa indemnul lor mobilizator si scandarile au adus langa ei sute de persoane care s-au raliat manifestarilor, asa ca potrivit estimarilor fortelor de ordine au fost circa 600 – 700 de protestatari. Organizatorii au cerut insistent sa nu se consume bauturi alcoolice, iar protestele sa se desfasoare in mod civilizat, fara violente inutile. Dupa ce au scandat minute in sir lozinci antiguvernamentale si antiprezidentiale in fata Casei de Cultura din Petrosani – punctul de intalnire al manifestantilor – masa de protestatari s-a incolonat si a marsaluit din nou pe straile orasului, cerand petrosenenilor sa nu stea in case si sa li se alature. Tineri, pensionari, disponibilizati sau localnici nemultumiti si.au strigat doleanetele si au cerut demisia presedintelui Traian Basecsu, cel care a devenit in aceste zile inamicul public numarul 1 al nemultumitilor.

Petrosenenii catre au luat parte la mitingul de protest spun ca sunt suparati pe actuala guvernare pentru ca le refuza dreptul la o viata demna, pentru ca nu au locuri de munca, ei sau copiii lor si pentru ca populatia este din ce in ce mai saraca si mai dezamagita.Manifestarea s-a desfasurat fara incidente, dar a fost supravegheata indeaproape de importante forte de ordine.

Carmen Cosman