Zeci de comercianti stau împânziti pe strãzile din Petrosani, ca sã ne aminteascã tuturor cã vine primãvara. Cu un mãrtisor, o floare, o carte, ori o pãpusã, fiecare ne îndeamnã sã cumpãrãm pentru cei dragi orice i-ar face fericiti, cã doar vine primãvara.
An de an, mãrtisoarele au evoluat si, de la simplul snur rosu cu alb împletit la mânã, am ajuns sã cumpãrãm acum tot soiul de pãusele, maimutele, oi si alte animale, iar vechiul hornar, buruza si trifoiul cu 4 foi a fost înlocuit de obiectele tipãtoare. Totusi, vânzãtorii ne spun cã îi îndeamnã pe localnici sã cumpere ceva traditional.
„Sã cumpere un mãrtisor. Asta e datina la noi din bãtrâni. Acuma noi mai vindem si pãpusi, dar asta e un fel de cadou pentru cei mici, sã învete cã trebuie sã primeascã ceva de mãrtisor. Nu sunt scumpe, dar nu prea este vînzare. Nu mai se tine traditia. Bãtrânii mai vin, dar tinerii nu se prea bagã”, ne-a mãrturisit un comerciant din Petrosani.
„Asa e datina. Mãrtisorul vine în fiecare an, din mosi strãmosi am vãzut la tata sau la mama si acum o pãstrãm si noi. Mai cumpãrã lumea cã nu poti sã mergi de 1 martie fãrã un simbol la tine. Mãrtisoare cumpãrã mai mult. Care cu frunze, care cu iepurasi, cu trifoi, cã am de toate”, afirmã un alt comerciant. Cumpãrãtorii aleg o floare, ori un snur colorat în alb si rosu, iar o domanã din Petrosani ne-a spus cã merge si o carte la început de primãvarã. „Am cumpãrat mãrtisor o carte. Si acum si iau un snur de mãrtisor pentru nepotica mea. Mi se par bune preturile. Nu este scump deloc, putem sã oferim un mãrtisor cuiva drag”, a mãrturisit o bunicã.
Traditia de mãrtisor este valabilã doar la români si este legatã de un mic obiect de podoabã legat de un snur împletit dintr-un fir alb si unul rosu. Femeile si fetele primesc mãrtisoare si le poartã pe durata lunii martie, ca semn al sosirii primãverii.
Diana Mitrache