Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, considerã cã aghiotantul sãu a fost condamnat, la fel ca si el, pentru o infractiune comunistã. Cozma spune cã este alãturi de Beja, chiar dacã acesta l-a abandonat când el se afla în puscãrie.
Miron Cozma crede cã arestarea lui Romeo Beja s-a dorit a fi si un mesaj transmis minerilor din Valea Jiului, pentru cã infractiunea pentru care a fost condamnat fostul sãu aghioant nu mai existã în codul penal si, în plus, fapta s-a prescris. ”Eu cred cã este o exagerare, cã prin arestarea lui Beja vor sã dea o lectie minerilor din Valea Jiului care, din pãcate, nu mai pot sã ridice capul din pãmânt. Au ajuns sã stea în greva foamei, sã se blocheze în pãmânt, asa ceva nu fãceau pe vremea mea. Romeo Beja venise în tarã tocmai în ideea cã vrea sã-si facã, nu reabilitare, vroia sã se judece faptul cã infractiunea nu mai existã în codul penal. Condamnarea lui fiind si foarte micã, de cinci ani, s-a gândit cã poate face un demers legal de a anula acel mandat de executare”, a declarat, Miron Cozma, fost lider al minerilor. Acesta spune cã îl va sprijini pe Romeo Beja dacã va trebui sã execute condamnarea de cinci ani. ”Sunt alãturi de el chiar dacã eu am fost supãrat pe el, pe liderii de sindicat care m-au lãsat în puscãrie. Eu nu pot sã fac acelasi lucru si Beja, pentru mine, este un erou al miscãrii sindicale din România, pentru cã a avut curajul, cel putin cât eram eu în închisoare, sã iasã cu minerii în stradã”, a mai declarat Cozma. Romeo Beja a fugit din tarã imediat dupã ce a fost condamnat la cinci ani de închisoare în dosarul Mineriadei din 1999. A reusit sã stea ascuns timp de 11 ani si a primit statut de refugiat politic în Austria. A fost depistat de politisti, sãptãmâna trecutã, si a ajuns direct în Penitenciarul Rahova pentru a-si executa pedeapsa.
Beja a fost prins dupã ce s-a dus la Curtea de Apel Bucuresti unde se prezentase la termenul de judecatã în dosarul în care fãcuse contestatie la executarea pedepsei.
Fostul vicepresedinte al Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, organizatia sindicalã înfiintatã si condusã de Miron Cozma, rãmâne cel mai celebru hunedorean fugar, el fiind dat în urmãrire de cãtre autoritãti timp de 11 ani.
Maximilian Gânju