Ministru nou, idei noi. Sindicatele din invatamant cer ministrului Educattiei, Liviu Pop, ca incepand cu anul scolar 2012-2013 sa modifice structura examenului de bacalaureat. Mai exact, sindicalistii vor ca examenul de maturitate sa fie unul diferentiat, in functie de profil si filiera.

„Discutam in momentul de fata de o posibilitate de aducere a termenilor de aplicare a legii mult mai repede, in sensul in care in legea educatiei se propune un bacalaureat diferentiat, care sa intre in vigoare doar din 2015 -2016. Ceea ce s-a cerut de catre federatiile sindicale este aducerea

termenului de aplicare in anul 2013, adica actuala generatie de clasa a XI-a sa intre deja cu un examen de Bacalaureat diferentiat pe patru tipuri”, spune ministrul interimar al Educatiei, Liviu Pop.

Solutia ar fi ca elevii de la profilul real din filiera teoretica sa dea examen la matematica si la o alta materie precum fizica, chimia, biologia. La fel se va proceda si pe celelalte filiere, in functie de profil.

P sihologii explica ce se intampla in mintea elevilor Elevii sunt bulversati in momentul in care survin atatea modificari in programa scolara, in special in ceea ce priveste examenele.

“Elevilor trebuie sa li se explice clar si sa fie pregatiti in privinta examenelor. Chiar daca aceasta modificare in cazul in care va fi aplicata le usureaza munca, ei trebuie sa fie consiliati corespunzator pentru ca altfel riscam sa vedem din nou un mare esec la examenul de bacalaureat”, spune un psiholog scolar. S i elevii sunt bulversati in ceea ce priveste aceste modificari. “Chiar nu stiu ce va fi si cum va fi. Cert este ca nu mi se pare normal ca structura sa fie schimbata de fiecare data”, spune un elev petrosanean.

In schimb, altii sunt multumiti de aceasta propunere. “Mie mi se pare normal ca bacalaureatul sa fie diferentiat. Nu e normal ca toti sa fim incadrati la acelasi grad de dificultate”, spune un alt licean.

Pentru filiera tehnologica, vor exista o proba scrisa disciplinara specifica profilului si una transdisciplinara specifica domeniului de pregatire, iar pentru filiera vocationala – o proba practica sau scrisa, dupa caz, specifica profilului ori specializarii si o proba transdisciplinara specifica profilului sau specializarii. Toate aceste propuneri vor fi analizate in prima  sedinta de guvern. Sindicalistii cer modificarea/completarea actului normativ, prin ordonanta de urgenta, astfel incat Bacalaureatul diferentiat sa fie introdus din 2013.

Raul IRINOVICI