Minerii din schimbul II de la Livezeni nu au intrat astazi in sut si, dupa ce au avut o scurta altercatie in sala de apel cu liderul Adrian Jurca, au plecat pe jos spre sediul Complexului Energetic Hunedoara. Cu ei au venit si angajatii de la suprafata, iar aici a iesit sa discute cu ei directorul general Viorel Stancu. Minerii, insa, i-au cerut demisia.

Aproximativ 100 de angajati de la Mina Livezeni, mineri si angajati de la suprafata au protestat zgomotos pe strazile din Petrosani si au venit pe jos spre sediul Complexului Energetic Hunedoara ca sa discute cu conducerea. Oamenii sunt nemultumiti ca masurile de restructurare incep cu ei si ca de luni personalul indirect productiv si TESA sta 10 zile acasa cu 75% din salariu. „Sa plece pensionabilii acasa! De ce nu aveti onoarea sa plecati acasa toti? A fost primul criteriu doar sa plecam noi? Noi nu suntem pensionabili. Sa iei pâinea de la gura copilului? Asta e solutie? Nu reusiti nimic, asteptam demisia dumneavoastra!”, i-au strigat minerii directorului general al CEH. „Nu va este rusine? Ati luat prime de sarbatori 17.000 de lei! ?i noi 300 de lei! Sunteti hoti!”, a spus un altul.
„Pestele de la cap se impute si de la coada se curata? Asa faceti si voi? Incepeti cu noi? ”, i-au reprosat oamenii.
Directorul general Viorel Stancu le-a explicat oamenilor ca, numai de la mina Livezeni, sunt 150 de oameni care au conditii de pensie si a recunoscut ca economia facuta, de luni saptamâna viitoare, daca TESA intra in pauza 10 zile, este insuficienta si este necesara renegocierea contractului de munca. Asta pentru ca diferenta intre productie si cheltuieli este de 10 – 15 milioane de lei.
„Daca pleaca TESA, timp de 10 zile, este economie de 1,2 milioane de lei. Automat, vor urma alte masuri. Trebuie sa ajungem la o renegociere a CCM. Eu nu am avut mandat sa renegociez nici macar o clauza din CCM. Incercam sa cautam solutii ca in 3 luni de zile sa fim echilibrati. Sunt doua masuri pe care le putem lua, fara sa facem atingere la CCM, si anume, aceasta trimitere in concediu de asteptare si o reorganizare si restructurare a organigramei si fiecare paersoana din CEH va pleca in cncediu de asteptare, pe rând”, a precizat Viorel Stancu, director general CEH.
Minerii de la fiecare unitate miniera din Valea Jiului fierb si incertitudinea care planeaza asupra viitorului lor ii face vulnerabili in aceste zile. Oamenii asteapta un semnal pozitiv, altul decât acela din care au aflat ca li se va taia din salariu 25%. CEH are datorii colosale care ajung la 1,6 miliarde de lei, iar toate aceste greve spontane nu genereaza decât pierderi si asta pentru ca oamenilor nu li s-a spus nimic concret, ci doar li s-au impus masuri pe care nu le pot accepta.

Diana Mitrache