Situatia alunecarilor de teren din Petrosani este grava si nu mai putin de 8 imobile sunt in pericol, din cauza solului inmuiat, care a plecat la vale. Grupul de suport tehnic – in componenta caruia intra specialisti ai Inspectoratului de Stat in Constructii, ai Garzii de Mediu, ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta si ai Consiliului Judetean, sub coordonarea subprefectului judetului Hunedoara – a evaluat deja situatia alunecarii de teren produsa in Petrosani, pe strada Brazilor.

Specialistii au concluzionat ca in urma precipitatiilor abundente, de circa 21 litri pe metru patrat, a scurgerilor de pe versanti si a suprasolicitarii canalizarii s-a produs o alunecare de teren spre 8 imobile, 7 case private si Centrul de Protectie al Adultului Seropozitiv.

Alunecarea de teren are o lungime de aproximativ 30 de metri liniari intre aceasta si locuinte existand o distanta care variaza intre 10 si 25 de metri. Pentru siguranta cetatenilor care au domiciliile in imobilele amenintate de alunecarea de teren, s-a dispus monitorizarea permanenta a evolutiei acesteia, precum si crearea unui cordon din saci cu nisip, in scopul eliminarii riscului ca apa provenita din precipitatii sa se deverseze in zona alunecarii de teren. De asemenea, s-a dispus interzicerea interventiei asupra materialului lemnos, doborat de alunecarea de teren, pentru a nu provoca reactivarea alunecarii. Totodata s-a decis executia in regim de urgenta a unui zid de sprijin pentru stabilizarea terenului.

Carmen Cosman