Valea Jiului pare sa fie blestemata. Minerii, niste oameni si ei, care stiu ce e suta de lei, par sa aiba si ei aceeasi soarta. Intr-o perioada in care mineritul dadea semne ca incet, incet, incepe sa-si revina, minerii sa se bucure de o revenire la normalitate, iar Valea Jiului sa faca cu ochii investitorilor, s-a schimbat Guvernul, au venit PSD-istii si PNL-istii la Putere si… s-au apucat de treaba. Cum? Pai prin schimbarea tuturor sefilor de companii, bineinteles pe criterii politice.  Iar, dupa modelul “marilor epurari” staliniste de la sfarsitul deceniului IV, care l-a obsedat si pe Nicolae Ceausescu, actualul ministrul al Economiei, Daniel Chitoiu, s-a pus si el pe treaba. Iar baiatul asta care vremelnic conduce acest minister, probabil la indrumarea sefului sau de partid, Victor Ponta, a decis sa-l schimbe pe directorul Companiei Nationale a Huilei, Constantin Jujan, cu… Nicolae Dragoi. Adica, sa il schimbi tu pe cel mai bun manager pe care CNH l-a avut de la Revolutie pana in prezent, parerea mea, iar motivul sa fie unul strict politic nu poate fi altceva decat  o dovada clara de epurare politica.

Iar acest Daniel Chitoiu si cu seful lui de partid, Victor Ponta, nu fac altceva decat sa accelereze inchiderea mineritului, adica sa lase vreo cateva mii de mineri fara locuri de munca. Titulescu asta mic cred ca nu e constient de faptul ca Romania are niste acorduri semnate cu UE si FMI in ce priveste sectorul minier cu termene clare. Se vorbea parca de luna septembrie. Nu sunt specialist in minerit dar imi aduc aminte ca o clauza facea referire la angajarea unui management privat pentru CNH. S-o fi privatizat PSD-ul intre timp…. Nu vreau sa fiu acuzat de instigare, dar dupa parerea mea minerii ar trebui sa isi spuna punctul de vedere. Nu ar trebui sa-i lase pe altii sa le decida soarta. Nicolae Dragoi a mai avut o tentativa de a conduce CNH, care a dovedit ca nu a fost

tocmai una fericita. Lui Constantin Jujan i-a  luat ceva timp sa aduca CNH pe linia de plutire.

Urmeaza cercetatorii?

Si cum CNH parca nu este de ajuns se aude ca urmatorul pe lista neagra a ministrului Chitoiu este directorul  INCD INSEMEX Petrosani, Constantin Lupu. Adica, actuala coalita USL s-a gandit  ca daca au lovit in mineri de ce sa nu loveasca si in cercetatori. Si daca la CNH au pus un PSD-ist, la INSEMEX de ce sa nu puna un liberal? Pe cine? Pai numele vehiculat este a lui Petre Dragoescu! Cred ca asta chiar e cireasa pusa pe coliva Vaii Jiului. Pana la urma te gandesti ca e in regula sa faci si schimbari politice, ca, deh, trebuie lucrat cu “oamenii nostri”, dar pune-ti, bai nene, oameni macar cu acelasi nivel de pregatire ca acelora pe care ii schimbi, daca nu ai unii chiar mai buni. Si am senzatia ca aceasta vehiculata decizie de schimbare are si un iz de ilegalitate. Constantin Lupu a reusit la INCD  INSEMEX  performante care ar putea fi predate in cartile de management. Si cu asta cred ca am spus totul. Constantin Jujan si Constantin Lupu sunt doua elite ale Vaii Jiului a caror inlocuire strict pe criterii politice este o mare eroare. Sigur vor fi unii care vor spune ca nimeni nu este de neinlocuit. Adevarat, dar eu cred ca in situatia de fata mai degraba putem spune ca schimbarea sefilor e bucuria prostilor!

Marius MITRACHE