Ponta taie “craca” celor din Consiliile de Administratie / Reprezentantii statului, membri intr-o singura structura administrativa

Guvernul interzice reprezentantilor statului sa faca parte din mai multe Consilii de Administratie. Astfel, premierul Romaniei, Victor Ponta, a declarat, miercuri, ca participarea acestor persoane la astfel de adunari se limiteaza doar la o singura structura.

“Nicio persoana imputernicita a statului nu va mai putea face parte din mai mult de un consiliu de administratie sau adunare generala, participare platita cu indemnizatii importante. Masurile de austeritate trebuie sa se aplice si celor care conduc Guvernul”, a spus Ponta, la finalul sedintei de miercuri a Executivului, potrivit Mediafax.

Presedintele CA CNH, membru in patru Consilii de Administratie

Sorin Gaman este presedintele Consiliului de Administratie al Companiei Nationale a Huilei. Conform declaratiei de interese, Gaman este membru in mai multe Consilii de administratie. Astfel, Gaman este si membru al Institutului National de Cercetare Dezvoltare pentru Metale si Resurse Radioactive. Conform documentului, el a incasat in cursul anului trecut suma de 12289 de lei. Nici proiectul de la Rosia Montana nu ii este strain lui Gaman. El face parte si din acest consiliu de administratie de unde incaseaza aproximativ 29 de mii de lei. Cum Gaman este directorul Directiei Generale a Resurselor Minerale, nici uraniul nu ii scapa nesupravegheat. In acest sens el face parte si din structura administrativa a Companiei Nationale a Uraniului Bucuresti.

Veniturile presedintelui CA de la CNH sunt formate in principal din indemnizatiile pe care le primeste din functia de membru al CA-urilor la mai multe societati aflate in subordinea Ministerului Economiei.

Potrivit declaratiilor de avere postate pe site-ul Agentiei Nationale pentru Integritate, presedintele CA al CNH, Sorin Gaman, a avut in 2007 si 2008 venituri de 150 mii lei anual, reprezentand salariu si indemnizatii CA. In 2009 venitul presedintelui CA de la CNH a fost de doar 55 mii lei pentru ca in 2010, an de criza dupa cum spun guvernantii, acesta sa obtina 81.813 lei, 42.580 lei reprezentand indemnizatii CA si indemnizatie de lector. In toata aceasta perioada, dominata de criza, sotia lui Sorin Gaman, angajata la Conversmin, adica acea societate care se ocupa cu inchiderea si ecologizarea minelor, a avut venituri crescatoare. Daca in 2007 si 2008 Eugenia Cristina Gaman a avut venituri de 20 respectiv 24 mii lei, in 2009 aceasta a obtinut 44 mii lei iar in 2010- 52.382 lei.

Raul IRINOVICI