Psihologii ii sfatuiesc pe parinti si pe copii sa nu intre in panica. Vin examenele, iar atat parintii, cat si copiii care intra in probe, ar trebui sa stie ca nu exista situatii din care sa nu poti iesi. Asta dupa ce se stie ca, in perioada examenelor, multi tineri ajung sa faca depresii puternice si chiar sa aiba ganduri de sinucidere.

Pentru multi elevi esecul la un examen e similar unei situatii groaznice. Multi nu mai vad iesirea, cad in depresii si auzim de ei ca s-au sinucis, sau macar au incercat. Cazurile apar acum, cand adolescentii dau examenele vietii lor, Bacalaureatul sau examenul de la finalul celor opt clase. Ei vad doar partea goala a paharului si nimic mai mult. „Daca nu iau bacul e grav. Nu stiu ce patesc, dar sigur e grav”, spune o tanara de la liceu. Exista situatii in care elevii vad asta si mai grav: \”Ma bate tata de nu ma vad! Cum sa nu iau bacu’? Nici nu ma mai duc acasa!”, spune un alt tanar absolvent din Petrosani. Iar situatiile de acest gen se repeta in fiecare clasa la fiecare liceu.

Parintii sunt primii vizati. Pe ei ii indruma psihologii sa nu isi umileasca si mai mult copiii. Ei sunt responsabili de faptele necugetate ale fiilor lor. „Cel mai important lucru este ca si parintele sa nu loveasca in demnitatea lor ca si copii. Pentru ca, oricum, el nu se simte bine ca nu a reusit si percepe asta ca un esec grav. Nu este ok ca si cel care ar trebui sa-l sustina sa vina si sa-l doboare si mai rau! Nu e cel mai jalnic! Ii inchide orizonturile. Copilul nu intelege acest lucru si vreau sa stie toti parintii ca ei sunt cei care trebuie sa-i ajute. E important ca adultul sa ramana calm si sa stie ca fiul sau sau fiica sa e mai importanta ca orice pe lumea asta, iar daca Dumnezeu i-a dat un sut, atunci i l-a dat ca sa invete din greseli”, spune Silvana Capris, psiholog.

Putini copii ajung la psiholog, dar specialistii spun ca ideal ar fi sa vina si sa vorbeasca cu oameni abilitati sa le ridice moralul. „Sunt putini, dar cei care vin pleaca cu ceva, asta e sigur, iar parintii ii sfatuiesc si pe alti parinti sa apeleze la un specialist. Asta pentru ca, pe langa faptul ca un specialist ii deschide capul parintelui, lucreaza pe atenuarea emotiilor negative ale copilului. Acesta e un atu, pentru ca alti copii, care nu reusesc in examene se vad neputinciosi si atunci nu mai cauta anturajul celor destepti si risca sa ajunga in anturaje nefaste pentru ei”,a mai adaugat psihologul Silvana Capris.

Nu de putine ori, in perioada examenelor auzim de tineri care se sinucid. Anul trecut, o tanara din Lupeni si-a pus capat zilelor, chiar inainte de proba de limba romana. Toate sunt consecinte ale emotiilor negative, pe care parintii ar putea sa nu fie capabili sa le sesizeze din timp, iar specialistii tocmai asta incearca sa ne invete

Diana Mitrache