Monica Iacob Ridzi: „Sa iertam pentru a fi iertati”

Astazi il sarbatorim pe Sfantul Nicolae. Copiii se bucura de cadourile primite si impartasesc bucuria lor cu parintii. Nu toti, din pacate.
Copiii mei sunt tristi. Cum sunt, de altfel, de 10 luni de cand nu mai sunt langa ei. Sunt prea mici sa inteleaga de ce mama lor nu mai vine acasa, iar aceasta situatie ii afecteaza profund.
Fetita de abia a implinit 2 ani iar baietelul are 5 ani. De cand a inceput sa vorbeasca fetita imi spune mereu: “Mami, te rog, vino acasa, vino la mine! De ce nu vii?”, iar baietelul, care stie ca sunt la spital, desi nu intelege de ce sunt politisti care ma pazesc, ma intreaba saptamanal, cand vine in vizita la mine, daca ma fac bine pana la Craciun…Ochii mi se umezesc de fiecare data si „un nod in gat“ ma impiedica uneori sa ii raspund. Intotdeauna am fost acasa de Craciun…I-am spus odata ca depinde de domnul doctor, daca ma vindec mai repede sau nu si Andrei mi-a raspuns, cu naivitate, ca vrea sa il roage si el pe domnul doctor sa faca ceva, sa ma fac bine mai repede ca sa pot merge acasa la ei…Ce este in sufletul meu numai Dumnezeu stie…
Am trait in ultimele luni cu speranta ca in Romania mai exista o urma de omenie. Orice urma de speranta a murit in urma cu 2 zile cand am aflat, de la televizor, de cererea de gratiere pe care am facut-o in urma cu 7 luni, respinsa de catre Presedintele Romaniei. Vestea m-a lovit ca un trasnet. Am fost din nou naiva sa cred ca mai exista omenie, ca singurul „doctor” care ma putea „trata” pentru a putea ajunge mai repede langa ingerasii mei, va renunta la haina de gheata.
Am fost naiva sa cred ca un om care nu are copii, nu are o piatra in loc de inima.
Nu i-am crezut pe cei care mi-au spus ca un om care nu are copii nu intelege drama din sufletul unei mame, din sufletul unor parinti disperati, drama din sufletul unor copii foarte mici si nevinovati.
Am fost naiva sa cred ca gratierea va fi analizata cu atentie si aspectele umanitare vor conta in luarea unei decizii favorabile.
Desi am atasat si cateva documente din care reiese nevinovatia mea pentru faptele pentru care am fost condamnata la o pedeapsa de 5 ani (stabilita luand in considerare pedepsele prevazute de vechiul cod penal, ca sa fie pedeapsa mai mare, desi noul cod penal ce prevede pedepse mai mici era mai favorabil, dar nu a fost aplicat), nu am invocat aceste aspecte ca motiv al solicitarii de gratiere, ci le-am atasat pentru ca asa prevede legea, iar gratierea mea individuala nu ar fi insemnat ca domnul Presedinte ma considera nevinovata ci ca doar ar fi dat dovada de omenie, de intelegere fata de situatia dramatica in care ma aflu si eu si copiii mei, ar fi dat dovada ca nu este indiferent la nevoile si suferintele oamenilor care striga disperati dupa ajutor, stiind ca Presedintele este singurul om care ii mai poate salva.
Constat ca, indiferenta este, de fapt, esenta lipsei de umanitate.
O gratiere individuala nu ar fi insemnat nici stergerea cazierului, nici a pedepselor complementare, nici a prejudiciului (acoperit de altfel prin sechestrul asigurator pus pe bunurile pe care le detin impreuna cu familia).
Nu am contestat prejudiciul, desi este cel stabilit de procuror, in totala contradictie cu expertiza contabila dispusa de catre instanta, din care a reiesit ca nu exista prejudiciu in cauza.
Gratierea mea individuala nu ar fi insemnat nicio abatere de la declaratia din timpul campaniei electorale, cand domnul Presedinte a afirmat ca nu va gratia politicieni acuzati de fapte de coruptie, pentru ca eu nu am fost niciodata acuzata si nici condamnata pentru fapte de coruptie. Infractiunea de abuz in serviciu ce a fost retinuta in cazul meu este o infractiune de serviciu, nu de coruptie.
Gratierea mea individuala ar fi insemnat DOAR iertarea de executarea restului de pedeapsa in regim de detentie. As fi ramas cu toate celelalte pedepse complementare si obligatii (mi-au fost stabilite interdictii pentru o perioada de 8 ani!).
Este limpede pentru mine ca nici Presedintele, nici consilierii lui nu cunosc situatia din penitenciarele din Romania. Daca ar vedea in ce conditii sunt „reeducati” detinutii, chinul, umilinta, bolile, durerea, suferinta, mizeria…, poate s-ar gandi de 2 ori atunci cand iau decizii care afecteaza viata unor oameni si viata copiilor lor.
O gratiere ar fi insemnat un gest de omenie, un gest de suprema constiinta al Presedintelui Romaniei, un gest in care, in naivitatea mea, am crezut. Un gest care l-ar fi facut mai uman pe domnul Presedinte, mai intelegator cu suferinta copiilor, in primul rand om.
L-am rugat pe Presedinte sa cantareasca cu atentie, pentru ca viata mea si a copiilor mei sunt in mainile domniei sale.
Am constatat, cu durere, ca vietile noastre nu conteaza deloc.
Si pentru ca suntem in postul Craciunului, post pe care l-am tinut cu strictete, si pentru ca Dumnezeu ne cere sa-i iertam pe cei care gresesc fata de noi, nu pot decat sa-l iert pe Presedintele Romaniei si sa-i urez sarbatori fericite alaturi de familie.
Voi continua sa postesc si sa ma rog la Dumnezeu sa faca o minune. El este, in acest moment singurul „doctor” care ma mai poate salva. Oare sunt prea naiva pentru ca inca mai cred in minuni? Eu cred in Dumnezeu. Cei care nu cred si nu au frica de Dumnezeu nu iarta niciodata…
Imi amintesc acum morala unei carti pe care am citit-o recent („Nebunul” scrisa de ieromonahul Savatie Bastovoi): „Sa iubim pentru a fi iubiti si sa iertam pentru a fi iertati. Sa fim mai cu bagare de seama la nebunii din jurul nostru, ca nu cumva, sa fie printre ei vreun sfant, iar noi, din impietrire, sa ne lipsim de binecuvantarea lui…” .
Monica IACOB RIDZI

Un comentariu la „Monica Iacob Ridzi: „Sa iertam pentru a fi iertati”

  • 7 decembrie 2015 la 06:08
    Permalink

    Cat tupeu! Nu ne intereseaza parerea unei infractoare!!!!

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.