Anul trecut, cercetatorii de la Institutul National de Cercetare si Dezvoltare INSEMEX Petrosani au obtinut mai multe medalii la saloanele de inventica, nationale si internationale, la care au fost prezenti. Printre acestea se numara Salonul International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi – „INVENTIKA – 2011” Bucuresti – unde au obtinut trei medalii de aur, doua de argint si cinci de bronz, Salonul International de Inventii, Cercetare Stiintifica si Tehnologii Noi – „INVENTIKA – 2011” Iasi, de unde s-au intors cu trei medalii de aur sau Concursul International „EUREKA” din Bruxelles, acolo unde au castigat doua medalii de aur, doua de argint si una de bronz.

Pe de alta parte, cercetatorii din Valea Jiului au luat parte si la o serie de conferinte stiintifice, printre acestea numarandu-se Intalnirea anuala a Autoritatilor Miniere din Europa in Polonia sau Conferinta Internationala de Educatie in Domeniul Explozivilor si Certificarea Competentelor in Spania. Deasemenea, reprezentantii INSEMEX au participat si la alte simpozioane organizate in Croatia si China.  INSEMEX Petrosani a luat fiinta in anul 1949 sub denumirea de “Statia de Cercetari pentru Securitate Miniera” (“Statia de Incercari pentru Securitate Miniera”) ca filiala a I.C.E.M.I.N. Bucuresti. Infiintarea ei a fost determinata de necesitatea rezolvarii problemelor de tehnica securitatii in industria miniera din Romania.

Institutul national are, in principal, ca obiect de activitate, cercetarea stiintifica fundamentala si aplicativa, ingineria, dezvoltarea tehnologica, instruirea, expertizarea tehnica si efectuarea studiilor necesare in domeniile reglementate de interes public si national pentru evitarea riscurilor din industria extractiva si alte ramuri industriale cu medii toxice si/sau potential explozive, echipamente antiexplozive, explozivi de uz civil, activitati de salvare, precum si participarea la elaborarea strategiilor de dezvoltare a domeniilor specifice Mircea Nistor