Politistii hunedoreni le-au arestat, joi, pe cele doua femei din Petrosani, condamnate in dosarul fraudei de la BCR. Acestea au fost trimise sub escorta la Penitenciarul Barcea, unde vor executa pedeapsa. Fosta casiera de la BRD Petrosani, Claudia Muntean, si administratorul unei societati comerciale din Petrosani, Gyongy Socaci – clienta a bancii, au de executat cate cinci ani de executare. Aceasta este pedeapsa finala stabilita de Curtea de Apel Alba Iulia, care a judecat recursurile formulate de inculpate si a redus pedepsele initiale cu doi ani si jumatate, respectiv doi ani de inchisoare.

O alta angajata a bancii, Anca Maria Popescu, a primit doi ani de inchisoare, dar cu suspendare. De asemenea, cele trei au fost obligate, in solidar, la plata sumei de 851.570,05 lei, 22.560 euro sau echivalentul in lei, la cursul oficial de la data platii efective si 1.800 lire sterline sau echivalentul in lei, la cursul oficial de la data platii efective, catre partea civila BRD Groupe Societe Generale SA.

Un dosar complex

In acest dosar extrem de complex au fost, initial, cercetate 9 persoane, din care trei au ajuns in instanta pentru o frauda de peste un milion de lei. Dosarul fraudei de la BRD Petrosani a fost deschis la sfarsitul anului 2009, cand, dupa un control efectuat la sucursala bancii, s-a descoperit ca lipseste peste un milion de lei. Cercetarile au stabilit ca mai multe angajate ale bancii au fost cele care, in timp, au sustras diferite sume de bani din conturile oamenilor. Pe rolul instantei de judecata dosarul a ajuns la inceputul lunii august 2011, cand au fost trimise in judecata Claudia Munteanu si Maria Popescu – angajate ale bancii, precum si Gyongy Socaci, reprezentanta unei societati private din Petrosani.

Carmen Cosman