Traditia naste Muzeul Turismului Montan in Valea Jiului / Campul lui Neag-Uricani, la fel ca Innsbruk-Austria

Iarna care a trecut a adus o initiativa, care prinde contur, la Petrosani: infiintarea  unui muzeu al turismului montan, unic in tara. Idea a pornit de la Asociatia Veteranilor Turismului Montan din Romania – VeteranMont, cu sediul in Craiova, care au contactat Asociatia PetroAqua Petrosani pentru sprijin si implicare.

”La acea vreme, 1894, s-a facut un studiu foarte serios in vederea dezvoltarii turismului de catre Imperiul austro-ungar. Campul lui Neag prezenta interes pentru Imperiu. Doua localitati indeplineau conditiile unei asemenea investitii: Innsbruk – Austria si Campul lui Neag – Valea Jiului” – Nicu Jianu, redactor ”Romania Pitoreasca”, membru VeteranMont Romania.

Ideea proiectului a fost preluata cu entuziasm, caracteristic membrilor si voluntarilor Asociatiei, care s-au si apucat de treaba. Primaria Petrosani a raspuns promt cererii VeteranMont, si toti cauta solutia amplasamentului care se preteaza unui asemenea obiectiv.

Mult peste 100 de ani de traditii

”Ideea a fost a celor de la VeteranMont Craiova. Chiar inainte de Craciun ne-au contactat si ne-au intrebat daca ne intereseaza un asemenea proiect si daca il sustinem avand in vedere bogata traditie, de peste 100 de ani, a turismului montan si a extraordinarei bogatii a materialelor adunate si altele care vor fi donate. Am contactat oameni de renume precum campiana la cucerirea vulcanilor lumii, Crina Coco Popescu, minunatul Tomy Coconea, campioana Sorina Sandu si multi altii si am fost surprins sa vad dorinta lor pentru a sustine acest viitor muzeu.

Primarul Petrosaniului, Tiberiu Iacob Ridzi, a promis public ca ne va sprijini cautand solutii, chiar in formula de

public-privat. Adica un privat sa puna la dispozitie un teren, iar Primaria sa construiasca si sa amenajeze. Noi, de la PetroAqua si VeteranMont sa venim cu exponatele. Unele le avem deja si nu sunt putine. Apoi cei de la Salvamont au adevarate comori si cunosc la randul lor oameni de valoare” – a declarat, presedintele PetroAqua Petrosani, Imre Szuhanek.

Primii antrenori si prima scoala de schi a armatei

Cel ce sta alaturi zile la rand alaturi ce asociatia din Petrosani, si care cauta, contacteaza si aduna febril obiecte, documente rare, inscrisuri istorice, dar si ”oameni-exponat” este Nicu Jianu, redactor cu state vechi la prestigioasa revista ”Romania pitoreasca”, membru al Asocoatiei VeteranMont din Craiova.

Cum nu ne imaginam ce ar putea cuprinde un muzeu al turismului si de ce s-a ales Petrosaniul, Valea Jiului ca locatie, am cerut amanunte. Avalansa de informatii puse la dispozitie de Nicu Jianu aproape ne-a coplesit creandu-ne probleme in a le sintetiza logic si cursiv. Si ceea ce ne-a relatat a fost doar o infima parte…

”Dupa moartea domnului Stefanescu, cel care avea o colectie impresionanta de trofee turistice, ne-a venit aceasta idee a muzeului. Asta pentru ca urmasii, familia dumnealui, nu au cunoscut valoarea obiectelor si le-au risipit, iar cand au vandut casa, le-au bagat in saci si le-au aruncat. O mare pierdere… Apoi colectiile domnilor Dura, Tomita Hategan, Moraru, sunt remarcabile.

Este o traditie veche, inca de prin anii 1870-1880 exista o miscare turistica importanta. Dupa infiintarea unor societati in Elvetia, Austria, imediat s-au nascut si la noi. Traditia drumetiilor si activitatilor montane au adus-o colonistii. Dupa Cluburile din Sibiu si Brasov, au aparut filiale ale Societatii Carpatine Ardelene si la Lupeni si Petrosani. Au construit refugiul din Carja, care a purtat numele presedintelui acesteia.

In perioada interbelica si chiar in comunism, acesta traditie s-a pastrat. De exemplu, primii antrenori de alpinism aici au existat, primul fiind Alexandru Zolotaru, in perioada 1949-1050, pana prin anul 1965. Apoi a existat o scoala importanta de schi, in perioada pemergatoare razboiului, in organizarea armatei. Doi istructori ai Vanatorilor de Munte ai armatei, din Predeal, au pregatit aici generatii intregi”- povesteste redactorul care stie tara pe derost.

Arhive-comori si oameni-exponat

”Noi, veteranii, adunam de cativa ani obiecte pentru muzeu. Am o casa la tara al carei pod este plin: carti, harti, documente… Am arhiva lui Nae Popescu, mare autor de ghiduri turistice al anilor 60-90. Apoi, mare parte din arhiva lui Ludovic Marincas, (montaniard inrait, care a umplut cu minunatii paginile revistei Romania Pitoreasca – n.n.), se afla la un iubitor al muntelui. Dl. Parva, alt scriitor de gen, a donat doua manuscrise. S-au contactat oameni pentru a dona obiecte care tin de tot ceea ce inseamna turism.

Vom incerca sa obtinem si publicatii vechi, cum este cea a Societatii Judetene de Turism, unde activa nobilimea si intelectualitatea, din anul 1894. La acea vreme, s-a facut un studiu foarte serios in vederea dezvoltarii turismului de catre Imperiul austro-ungar. Campul lui Neag prezenta interes pentru Imperiu. Doua localitati indeplineau conditiile unei asemenea investitii: Innsbruk – Austria si Campul lui Neag – Valea Jiului.  Studiul respectiv s-a publicat la vremea respectiva.

Vreau sa va spun ca vom avea si oameni-exponat, o doamna din Brasov de 83 de ani, care urca pe munti de 70 de ani. Este o comoara”- a povestit cu entuziasm, redactorul Romaniei Pitoresti, Nicu Jianu, membru al Asociatiei Veteranilor Turismului Montan din Romania – VeteranMont.

Incercari de infiintare a unui asemenea muzeu, dar in alte zone din tara, au mai fost. La Baru mare, veteranMont Club a deschis un centru, prin bunavointa primarului Daniel Raducanu, care a concesionat asociatiei o fosta gradinita.

”Acea locatie este ca o poarta spre muntii din zona si spre cetatile dacice. Dar Petrosaniul este altceva, impactul este foarte important”- a mai precizat Nicu Jianu.

De muzeul turismului sunt interesati profesori universitari, pasionati ai muntelui si cei care au avut direct sau indirect tangenta cu aceasta activitate, oameni de afaceri si firme de turism etc. Toti si-au oferit ajutorul constand in ”comorile” adunate in ani si ani si cunostintele lor in domeniu. In prezent, Muzeului Turismului Montan are repartizata o sala in cadrul Muzeului Mineritului din Petrosani.Ne alaturam si noi, chiar in calitate de ”copii de mingi”, aceastei cauze nobile.

Ileana Firtulescu