Au dat carbunele pe pietre. Nu ca sa-l fure, ci sa-i atace cu ele pe cei care i-au prins in flagrant. Corespondentul din Valea Jiului al postului de televiziune Antena 1, Robert Wagner, a fost atacat cu pietre de hotii de carbune, dupa  ce acesta i-a filmat in timp ce dadeau atacul la Mina Lonea.

Compania Nationala a Huilei Petrosani inregistreaza pierderi considerabile din cauza hotilor de carbune care dau atacul periodic la unitatile miniere din Valea Jiului.

De la asa – numitele furturi de subzistenta, sustragerile de carbune au ajuns adevarate afaceri care functioneaza foarte bine, cu o structura bine organizata. Iar carbunele sustras cu plasa a ajuns sa fie incarcat in masini, care iau drumul judetelor limitrofe, cu castiguri foarte bune pentru capii retelei.

Tocmai aceste aspecte a incercat sa le semnaleze si corespondentul Antena 1 in Valea Jiului, Robert Wagner, care i-a prins in flagrant pe hotii de carbune ce dadeau atacul, luni seara, la Mina Lonea.

A sunat imediat la Politia Petrila, pentru a sesiza cele semnalate, iar cand autoturismului cu numere de Olt, in care s-au incarcat sacii de huila, a plecat, a continuat sa urmareasca masina, crezand ca se indreapta spre Petrosani. Numai ca, s-a trezit in cartierul Muncii din Petrila, inconjurat de localnici si atacat cu pietre de cei pe care tocmai ii filmase.

„Am surprins in flagrant cum se fura carbune de la Mina Lonea. Am sunat echipajele de politie sa opreasca masina, deoarece detineam informatii ca este o masina de Olt si se transporta carbune din Valea Jiului in alte zone. La un moment dat am fost inconjurat de un grup mare de persoane, care au sarit asupra masinii in care ne aflam, au dat cu pietre in autoturism, ne-au agresat verbal…

Ulterior au venit si politistii, au fost gasite persoanele respective, au fost conduse la sediul politiei si li s-au intocmit dosare penale pentru furt calificat, amenintare si distrugere”,a  declarat Robert Wagner. La randul sau, comandantul Politiei orasului Petrila, Ovidiu Zaharie, a declarat ca „noi am identificat autorii, iar acestia sunt cercetati pentru comiterea infractiunii de furt si vor fi efectuate si cercetari sub aspectul savarsirii infractiunii de distrugere. Am identificat si persoana care a aruncat piatra ce a lovit masina”. Atat pentru furt, cat si pentru distrugere, autorii risca sa-si petreaca urmatorii ani la inchiosare. „Sunt infractiuni de natura penala, deci pedeapsa este de inchisoare.

In cazul distrugerii, pedeapsa este de unu – doi ani, sau amenda. In cazul furtului, poate sa fie de la doi la 15 ani de inchiosare, in functie de gravitatea faptei”, a mai spus Ovidiu Zaharie.

Carmen Cosman