O femeie frumoasa m-a luat la refec, intrebandu-ma, pe cat de dulce, pe atat de sec: „Domne, vad ca tot bagi prin articole fel de fel de cuvinte. Daca tot te dai destept, zi-mi si mie ce e aia sustenabil!”

Am imbulinat-o pe loc. Nu, nu pe femeie, fiindca nu-mi permite varsta si incadrarea. „Sustenabil” asta e un termen cosmopolit, adoptat de smecherii politici si economici de dupa 1990. Face parte din categoria „implementare”, „management”, „marketing”, „briefing”, „casting”, „party”, „breaking news” si alte bazaconii aduse de peste Ocean, odata cu drogurile, filmele porno si alte apucaturi mafiote.

Cum va spuneam, am cam imbulinat-o. Totusi, atat cat ma mai duce mintea, am incercat sa-i explic femeii cum vine „cestiunea” cu sustenabil. Pe scurt, nesustenabil ar insemna un ceva care nu se sustine, mai pe romaneste „nu se pune”, nu se poate realiza, e o utopie. Si, sa nu las femeia nesatisfacuta (macar pe partea asta!) i-am dat si un exemplu de „sustenabil” si „nesustenabil”. Ce promite Harry Voichitoiu nu e sustenabil.

Cu vreo 5 saptamani inainte de inceperea campaniei electorale, tocmai il felicitasem, personal, pe Harry Voichitoiu pentru ca s-a lecuit de boala lui mai veche (un „masochism” incipient) care se lasa mereu cu aceleasi sechele, dupa ce pierdea nenumaratele tururi de alegeri ce l-au lasat cu buza umflata. Am apreciat ca ii merg bine afacerile, s-o lase dracului de politica, nu e de el… E pentru altii, mai priceputi, mai abili si mai bazati. Nu l-a tinut mult si, desi il stiu ca om inteligent si scolit, a pus botul la partidul de televizor al lui Dan Diaconescu. Nu mai spune ca si-a luat alaturi niste oameni de o calitate (umana, intelectuala si morala) indoielnica. O dau exemplu pe doamna Dorina Plescan si afirmatia asta e… sustenabila.

Ceea ce mi se pare ca nu e sustenabil e „sarja” de promisiuni a domnului Harry. De fapt, nu e nici o mirare, tinand cont de ce promite „soricelul neastamparat” domnul Dan Diaconescu, din Caracal, unde s-a rasturnat un car…

Harry dixit ca va redeschide minele din Valea Jiului, daca va fi ales presedinte al Consiliului Judetean. Nu e sustenabil, Harry draga! Uite, iti promit ca, daca, prin absurd, ajungi presedinte la judet, eu merg cu matale, ca vagonetar de galerii, sa redeschidem mina Dalja, Valea de Brazi, sau Petrila Sud… Vai, ce abureala…

Mai promite domnul Voichitoiu ca va ieftini apa in Valea Jiului. Alo, alo, unde-ai pomenit talica sa se ieftineasca ceva in tara asta? Nici asta nu-i sustenabila, excelenta! Daca tot aveai de gand sa castigi electoratul, mai bine promiteai ca ieftinesti berea!

Apropo de bere, Ponta asta, „micul Titulescu” incepe deja sa-mi faca dusmani. Astia din guvernul lui „de incropeala” au lansat ideea ca vor sa puna taxa pe… bere. Pana aici! Cine sunteti voi astia, bai guvern pentru sase luni, sa luati berea de la gura copiilor. Pai, daca ne scumpiti si „alimentul” asta de baza, „ciuciu” voturi! Nu va e rusine, intelegem orice, suportam orice, dar sa ne scumpiti berea, asta e deja ciuma! Nu e sustenabil, domnu’ Ponta, nu e sustenabil, da-o dracului de treaba! Dupa ce i-am explicat toate acestea, femeia de la inceputul articolului, a mai adus o halba cu bere. Din partea casei…

Mircea BUJORESCU