Hunedoara prinde radacini

Nu mai putin de 18.000 de puieti de salcam au fost plantati la Rau de Mori, pe locul unei foste cariere. La actiunea denumita „Romania prinde radacini”, organizata de vreo 7 ani de Realitatea TV, au luat parte sute de localnici.

De nici trei ore a fost nevoie pentru ca mii de puieti de salcam sa ia locul unei foste cariere de unde s-a exploatat argila si unde terenul a plecat la vale. O actiune de succes la care ar fi vrut sa participe toata suflarea Tarii Hategului, dar acest lucru era practic imposibil. „In judetul Hunedoara, initiativa a fost a doamnei Mariana Campeanu. S-a gasit teren la Rau de Mori, iar partener a fost Romsilva, care a dat puietii, dar si primaria, care a dat terenul.

Au fost 18.000 de puieti si in momentul in care oamenii din tara Hategului au auzit de aceasta campanie au spus ca fiecare om vrea sa planteze un puiet, dar era imposibil. Pana la urma am fost 600 de persoane la plantat”, a declarat presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, Mircea Molot.  Iar locul nu a fost intamplator ales. De fapt, argila de aici a fost folosita pentru constructia  aliajului de pietre de la barajul de pe Rau Mare.

In urma exploatarii argilei, in zona s-a format un hau, o groapa imensa, iar mai apoi terenul inmuiat de ploi a plecat la vale. Presedintele CJ Hunedoara spune ca salcamii sunt cea mai buna alegere, atat pentru teren, cat si pentru oameni.

„Doua lucruri esentiale se intampla: se stopeaza alunecarile de teren si, in al doilea rand, apicultorii au o zona propice, in perioada cand salcamul este in floare”, a  explicat Mircea Molot.

Carmen Cosman

Advertisements