”Acela cu parul mai bogat, dragalas si cu ochi negurosi, mi-o vorbit tare fain(…)  Scrie-mi dumita cum il cheama ca pe el o sa-l votez”-  Maria-Lucretia S., 68 de ani, o femeie mica, cu doua plase de rafie pline cu sticle de lapte, aninate de umar.

O mini ancheta de presa, la care au paticipat trei persoane, care au intervievat 68 de cetateni cu drept de vot din Petrila, Petrosani si Lupeni, a reliefat faptul ca doua treimi dintre acestia vor vota candidatul care are o oarecare notorietate. Dar mai ales ii vor vota pentru ca le-a vorbit frumos, pentru ca le-a ascultat necazurile, pentru ca sunt barbati prezentabili si seriosi, pentru ca le-au pus bec la poarta sau o masina de pietris, ca au adus bani pentru localitate sau pentru ca sunt harnici si au venit des sa-i intrebe de sanatate si nevoi, chiar daca nu au putut sa le rezolve problemele.

Ceilati au injurat invariabil candidatii, erau suparati pe lume si pe viata, au adus jigniri ce tin si de aspectul fizic, uitand ca asa ne nastem si nu putem alege sa fim cu totii manechine. Altii au spus ca se lasa in mainile bunului Dumnezeu, desi Dumnezeu nu participa la vot, dar au articulat indesat si cu furie bolnavicioasa blesteme la adresa candidatilor si a tuturor politicienilor, uitand ca asta nu cadreaza cu credinta si cu invataturile ”bunului Dumnezeu”…

”Nu-l mai votez pe asta de acia ca daca amu, in campanie electorala nu-mi aduce piatra rosie la drumul asta, apai dupa aia, nici atata. Am pus cerere si nu ma mai primeste la el, tot fuge de mine. Dar acela cu parul mai bogat, dragalas si cu ochi negurosi, mi-o vorbit tare fain, tot o venit si m-o intrebat cum o duc, o povestit cu mine, mi-o zis ce sa fac, unde sa ma duc sa-mi rezolv treburile. Fain omul acela. Scrie-mi cum il cheama ca pe el o sa-l votez” – a declarat Maria-Lucretia S., 68 de ani,o femeie mica cu doua plase de rafie pline cu sticle de lapte, aninate de umar.

”De ce votez cu el? Ati vazut ce prezentabil este, are bun simt si atatea face! Numai sa nu-si mai afiseze familia ca asta nu-i bine. Toata lumea a comentat ca nu se face sa-ti bagi pruncii in toata treaba asta. De data asta sper ca se ocupa si de zona noastra, chiar daca e la margine, aici e cartier mare, ar putea fi centrul doi. Da, imi este drag si de aceea il votez” – Carmen Andreea, 47 de ani, laboranta.

”Ce sa faca putoii astelalti? Asta-i nebagat in rahaturi, e copt la minte si serios, arata si fain , nu ti-e rusine cu el in lume. Are o vorba buna pentru toata lumea, pe cand ceilalti ii vezi ca sunt falsi numai ca sa te duca, sa-i votezi. Pe unii nu i-am vazut ca au facut ceva si se poarta de  zici ca ei au dat gaura la macaroana. Pe .dracu, nu au facut nimic pana acum! Unii nici macar in familiile lor” – Laurentiu S., 42 de ani, inginer.

Situatia arata precum un studiu facut de europeni cu privire la faptul ca angajatii prefera o ambianta placuta si relatii corecte la serviciu si abia pe locul doi este salariul. Adica majoritatea intervievatilor, locuitori ai celor trei localitati apreciaza faptul ca sunt tratati cu consideratie de edilii lor, pe locul doi fiind increderea si realizarile.

Ileana Firtulescu