”Daca face si gimnastica, Valea Jiului poate creste”

Fostul ministru al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a vorbit, la Petrosani, din carti precum un profesor si a dat exemplul oaselor si cartilagiilor sale din adolescenta, exemplu ce ar putea fi valabil si in cresterea Vaii Jiului… Cand un om de talia lui Varujan Vosganian coboara printre locuitorii Vaii Jiului, fiecare se asteapta sa auda idei si variante de solutii care sa ridice valul incertitudinii si al bajbaielii socio-economice.

Asteptarile au fost mari, probabil ca de aceea s-a nascut si dezamagirea amara a multora. Asta pentru ca, dincolo de activitatea sa politica, Varujan Vosganian este conferentiar universitar la Facultatea de Relatii Internationale a Academiei de Studii Economice din Bucuresti, vicepresedinte al Uniunii Scriitorilor din Romania, din 2005, membru fondator al Societatii Romane de Economie, membru al Consiliului Expertilor Internationali ai Centrului European de Studii Politice cu sediul la Bruxelles, membru onorific al Consiliului Stiintific al Institutului National de Prognoza si Senior Cercetator al Institutului National de Economie…

La Petrosani, Vosganian, in calitatea sa de fost ministru al Economiei si Finantelor in Cabinetul Tariceanu, a parut nepregatit pentru aceasta vizita electorala. Rupt de realitate, a vorbit teoretic, din manuale fara a-si adapta stiinta la situatia prezenta a Vaii Jiului si a Companiei Nationale a Huilei. A ”citat” din manuale despre cum functioneaza piata carbunelui in general, cum e cu contractele comerciale, cu ofertele de pret uitand ca a fost ministru, deci responsabil si cu o companie de stat precum CNH, careia i-a impus pretul de vanzare ca toate celelalte guverne. Acesta a  invocat faptul ca o crestere a pretului huilei la valoarea reala, pentru a nu munci in pierdere, ar mari pretul energiei pe relatia termocentralelor Mintia si Paroseni. Vocea sa a sunat ca a unui tata ce-si apara copiii – termocentralele -, desi acestia au achizitionat huila externa la pret mai mare decat cel cerut de CNH. Argumentele sale nu au stat in picioare, ministrul, probabil, considerand ca se adreseaza unor oameni fara minte, care nu au habar ca in domeniul energetic primeaza deciziile politice ca in orice alta tara in care interesul national primeaza.

Cea mai plastica exprimare a unei idei privind viitorul Vaii Jiului a fost exemplul radiografiei oaselor sale, la varsta de 16 ani, cand tatal domniei sale a vrut sa stie cat va creste.

”La 16 ani, tatal meu m-a dus la un doctor pentru o radiografie a oaselor, a cartilagiilor, pentru a vedea cat voi creste pentru ca se stie ca un trup de adolescent are resurse de crestere si medicul a spus ca voi creste pana la 1,80 m, iar daca voi face si gimnastica pot ajunge la 1,86 m. Valea Jiului are terenuri, case ieftine, resurse umane si daca la toate astea se adauga si sprijin guvernamental si o voce unica a administratiilor locale, se va forma un triunghi important si vom putea spune ca relansarea poate sa vina. Daca face si gimnastica, Valea Jiului poate creste mult” – a declarat Varujan Vosganian la MondoTV/FM Petrosani, ca o bomboana de pe tortul zicerilor sale despre o Vale turistica si minerit.

Ileana Firtulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.