Momente de groaza au petrecut oamenii in zona Livezeni, noaptea trecuta, cand ursul i-a atacat pur si simplu. Au fost clipe de panica crancena si jandarmii si vanatorii abia au facut fata, cand ursul i-a atacat. A fost o lupta pe viata si pe moarte si ursul a fost cu greu rapus. Intai a ucis porcii, cainii si a incercat chiar sa ii ucida pe localnicii din zona.
De mai bine de o saptamana fiara uriasa teroriza zona dintre Livezeni, Aninoasa si Dalja. Le-a mancat cainii si a bagat spaima in toti. ?i apogeul a venit joi seara, cand o femeie din zona Livezeni abia daca a reusit sa isi ia copilul in brate si sa fuga din calea animalului, care a ramas sa ii distruga peretii casei, in incercarea de a partunde inauntru. Cu lacrimi in ochi femeia ne-a marturisit ca fiul sau este si acum in stare de soc, dupa ce a iesit cu o furca la urs. „Pur si simplu m-am trezit cu ursul in curte. Era la vecina intai. Mi-am luat copilul in brate. Nu stiu cum am ajuns la vecini in casa, atunci cand el dadea cu laba sa sparga zidul casei mele. Am sunat la 112. Au venit repede, dar puteam sa nu va mai dau fiu vie la ora actuala. Eu spun sincer, copilul meu e speriat de nu mai stie de el. De oriunde putea sa ne apara in fata si sa ne omoare, ca spargea geamul si intra si nu stiu ce asteptau oamenii sa primeasca aprobari ”, spune femeia, care acum trebuie sa isi duca copilul la un psiholog, pentru ca de noaptea trecuta nu mai vrea sa iasa din casa si nu mai vorbeste cu nimeni.
Ursul nu s-a multumit sa atace casa femeii, iar in scurt timp a trecut mai departe si le-a ucis porcii in cocina unor oameni din apropiere. „Ne-am trezit din somn ca zbierau porcii si l-am trezit si pe sotul meu si m-am gandit ca e ursul, ca de atata timp tot umbla pe aici. Nu l-am lasat pe sotul meu sa iasa afara si de pe geam, de langa cocina, a tot aruncat petarde, dar nu s-a speriat. Era pe porci si ii manca”, povesteste o alta femeie din zona Livezeni, in curtea catreia s-au petrecut momentele de groaza.
Panica s-a creat imediat in curtea omului, unde au venit si jandarmii si vanatorii. Erau pur si simplu fata in fata cu animalul care i-a atacat. Au scapat cu viata, doar pentru ca au reusit sa il impuste, pentru ca altfel ar fi sfarsit in ghearele salbaticiunii. „Au venit jandarmii, cu paznicii de vanatoare si stateau toti dupa poarta. Cand au deschis-o, ursul a sarit si a plecat spre ei. Atunci toti au fugit catre mijlocul curtii si au reusit sa traga in el, cand practic, i-a atacat, desi erau foarte multi” , povesteste un barbat, martor la ceea ce s-a petrecut acolo.
Animalul a fost ucis, insa, oamenii au ramas cu socul in suflet. Toti s-au temut pentru vietile lor, mai ales ca au depus plangeri dupa plangeri, in speranta ca va veni cineva sa ii ajute. Avizul pentru capturarea animalului, insa, nu venise, iar vanatorii l-au impuscat, doar atunci cand le-a fost pusa viata in pericol. „A fost omorat, fiind o situatie exceptionala. A intrat in casa unui om, dupa care a intrat in cocina porcilor si, in final, a atacat chiar persoanele care incercau sa il alunge, iar ultima solutie a fost sa fie impuscat de catre paznicul de vanatoare ”, a declarat Marian Mustata, reprezentant al Ocolului Silvic Petrosani.
Ursul a fost ucis in jurul orei 3 dimineata, desi apelul la 112 fusese initiat seara. Pana atunci, oamenii au fost intr-un real pericol si nimeni nu a putut sa faca nimic. Lesul animalului a fost predat Directiei Sanitar Veterinare pentru ca specialistii sa ii faca toate analizele necesare.

Diana Mitrache