Valea Jiului prin judetul din care face parte este o zona fericita pe acesta perioada de criza avand in vedere ca Hunedoara se afla in topul judetelor, locul 10, alaturi de cele din Banat, care au rezistat crizei si, mai mult, salariul mediu net a crescut cu 119 lei/luna.

Plansul ca judetul Hunedoara este unul sarac – cu zone foste industriale in paragina, cu o Vale a Jiului in care forta mineritului a scazut, iar alternativele aparute au fost palide sau deloc – este contrazis de viziunea de ansamblu, adica una peste alta judetul a crescut. Mai precis, Hunedoara a crescut in vreme de criza in ceea ce priveste salariul mediu net al angajatilor.

Intr-un top al judetelor, intocmit de Institutul National de Statistica – INS -, in care salariile medii nete lunare au rezistat cel mai bine in timpul crizei, Hunedoara se afla pe locul 10, alaturi de Mehedinti si Timis, intrand in categoria ”Banatu-i fruncea”.

INS arata ca intr-o treime din judetele Romaniei salariile medii nete lunare sunt mai mici decat inainte de criza, in vreme ce 11 judete au reusit sa depaseasca varful critic, iar salariile medii nete lunare au crescut cu peste 100 de lei.

Criza economica a lovit puternic in companii si sectorul de stat care a fost obligat sa taie 25% din salariile bugetarilor. Cum salariile in sectorul de stat au fost taiate uniform si recuperate, in parte, tot uniform, o comparatie a nivelului salarial de la finalul lui 2008, cand criza s-a instalat in Romania, si finalul lui 2011, cand Romania a inregistrat o crestere economica de 2,5%, da mai degraba masura in care companiile private s-au comportat sau au fost lovite in timpul crizei.

Este evident ca Ilfovului, in special Capitala, a fost, intre 2008 si 2011, si singurul judet/localitate in care numarul de job-uri nu a scazut, dimpotriva, a inregistrat un plus de 4.600 de noi locuri de munca cu o crestere a salariului mediu net cu 283 lei.

Dintre judetele tarii cel mai bine s-au comportat, din punctul de vedere al evolutiilor salariilor, regiunile de dezvoltare Vest, respectiv Arad – 137 lei crestere, Hunedoara-119 lei crestere si Timis-265 lei crestere. La fel de bine sta si centrul tarii, adica Alba, Sibiu, Mures, Harghita, Covasna, Brasov, unde toate judet le inregistreaza cresteri ale salariului mediu net lunar. Cel mai prost, din acest punct de vedere, sta regiunea de dezvoltare Nord-Est -Iasi, Botosani, Neamt, Suceava, Vaslui si Bacau- unde oamenii au pierdut la salariu sau plusul este nesemnificativ precum la Vaslui -plus 10 lei sau la Iasi -plus 9 lei.

De ce nu resimt cetatenii Vaii Jiului si din restul judetului aceasta crestere invocata de INS? Pentru ca acelasi INS nu a facut o statistica care sa oglindeasca ce inseamna marirea preturilor in ultimii trei ani comparativ cu cresterea salariala si ce mai ramane in buzunarul romanului. Probabil ca nu ar fi o situatie optimista, dimpotriva.

Ileana Firtulescu