Desi a impartit ciocolata  si a indemnat oamenii sa- voteze – direct sau prin intermediul staff-ului de campanie – inainte de debutul legal al campaniei electorale, Mircia Muntean scapa nesanctionat de politistii hunedoreni.

Reprezentantii IPJ Hunedoara isi motiveaza lipsa de actiune prin faptul ca legea nu are prevederi exprese decat pentru perioada de dupa incetarea perioadei legale de campanie.

Ciocolata cu visine, rom sau pliantele electorale distribuite ilegal de candidatul USP Mircia Muntean in valea Jiului raman nesanctionate de politistii hunedoreni. Asta desi au fost impartite pe strazi, in vazul lumii, inainte de demararea oficiala a campaniei. Altfel spus, Mircia Muntean scapa nepedepsit desi a furat cu nerusinare startul campaniei electorale.

Potrivit dispozitiilor art. 61 din Legea nr.67/2004, campania electorala incepe cu 30 de zile anterior datei alegerilor si se incheie in sambata anterioara datei stabilite pentru desfasurarea scrutinului, la ora 07.00. Reprezentantii IPJ Hunedoara recunosc ca legiuitorul a stabilit aceasta perioada pentru desfasurarea campaniei pentru a se asigura o egalitate de sanse tuturor candidatilor. Dar, in acelasi timp, sustin ca nu pot interveni., “Art.103, lit. ”q” din acelasi normativ incrimineaza ca fapta contraventionala, sanctionata cu amenda, continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale. Desi stabileste expres momentul inceperii campaniei electorale legiuitorul nu sanctioneaza in niciun fel desfasurarea de activitati asemanatoare inainte de data stabilita pentru inceperea ei. In consecinta nu exista posibilitatea de a sanctiona in vreun fel o fapta care nu este incriminata expres”, sustine comandantul IPJ Hunedoara, comisar sef Liviu Gabriel Dumitru. Pe de alta parte, nu putem sa nu remarcam cu cata “promptitudine” s-au miscat reprezentantii IPJ, in conditiile in care fapta, consemnata de noi ca atare, s-a petrecut in 28 aprilie, iar explicatiile legale ne-au parvenit ieri.

Carmen Cosman