Dupa desfiintarea birourilor administratiilor financiare locale din orasele Vaii Jiului si insumarea lor la Petrosani, ca o reorganizare hotarata de Agentia Nationala de Administrare Fiscala – ANAF – pentru reducerea cheltuielilor din sistemul de stat, s-a constatat ca mai mult s-a stricat sandramaua.

Singurul care a avut curajul sa strige ca este o masura ineficienta care sufoca instiutia si ridica cheltuielile a fost directorul Finantelor Publice Petrosani, Valentin Petraru. Acesta a precizat ca masura luata in toamna era cu doua taisuri, amandoua proaste.

”Acest om (fostul sef ANAF, Sorin Blejnar – n.n.) deosebit de rau, a desfiintat administratiile financiare locale. Practic le-a distrus. Voi incerca sa le aduc inapoi la Lupeni” – Cornel Resmerita, primar municipiul Lupeni.

“Cea mai mare problema a noastra este instabilitatea legislativa si lipsa de previziune. In mod normal un an de exercitiu fiscal ar trebui sa se desfasoare dupa aceleasi reguli. Dar noi am inceput ca o administratie locala a Petrosaniului si terminam ca un colos prin comasare a tuturor administratiilor din Valea Jiului. Si asta cu oameni mai putini, ceea ce da nastere la nervi si frustrari ale contribuabililor, care sunt bulversati si pusi pe drumuri. Masura este cu doua taisuri. Ideea de comasare, in mod normal, trebuie sa duca la eficientizare, la reducerea cheltuielilor, adica la ceva bun.

Dar… Fiecare administratie financiara locala era proprietara spatiului unde functiona, exceptand Petrosaniul. Acum acestea au fost abandonate, iar cel de la Petrosani era inadecvat in urma acestei reorganizari, deci trebuia sa ne mutam, ceea ce a inseamnat alta cheltuiala majora avand in vedere specificul activitatii noastre.

Apoi au trebuit scosi oameni din sistem si incarcati cei ramasi, lucru ce poate incetini activitatea datorita volumului mare de munca” – a precizat dupa momentul deciziei ANAF de reorganizare, seful Fiscului de la Petrosani, Valentin Petraru.

Stia el ce stia, pentru ca primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmerita, a readus in actualitate aceasta reorganizare a ANAF, mai precis efectele ei.

”Noi am fost blocati total de ANAF, in conditiile in care Lupeniul este a 4-a localitate ca marime din judet. Cu doua miliarde lei vechi pe luna, nu stiu ce primar s-ar fi descurcat. Acest om (fostul sef ANAF, Sorin Blejnar – n.n.) deosebit de rau, a desfiintat administaratiile financiare locale. Practic le-a distrus. Voi incerca sa le aduc inapoi la Lupeni pentru ca acolo au cladirea lor, proprietate, si acum este parasita, se distruge si eu nu pot face nimic pentru ca nu ma pot atinge de ea. Asa a facut cu Fabrica de Tigari, care a sechestrat-o si acum este in paragina. Oamenii spun ca e plina de sobolani. Am cerut-o noi, pe langa altele. Cred ca am facut 10 adrese catre ANAF si nimic” – a declarat primarul Lupeniului.

Toate sediile Finatelor Publice din Valea Jiului sunt parasite, pustii si a inceput degradarea lor. Si toate sunt din banii cetatenilor contribuabili, deci cui ii pasa?!

Ileana Firtulescu