Pe Defileul Jiului istoria comunista este inca vie. Stancile rasuna inca de « hei, rup-ul » muncitorilor care au strapuns muntele ca sa construiasca linia ferata Bumbesti – Livezeni. Pe parcursul anilor, inscriptiile s-au inmultit si, de la lozincile din perioada in care Partidul Comunist era unica formatiune politica, s-a ajuns pana la multitudinea de partide de dupa Revolutie, trecand si prin lupta pentru presedintie.

Partidul Muncitoresc Roman, viitorul PCR, dainuie inca in constiinta minerilor.

Mii de tineri au strigat „hei, rup” si „rasuna Valea”, odata cu constructia caii ferate Bumbesti – Livezeni si acest lucru nu poate fi uitat.

Traseul Bumbesti-Livezeni, in lungime de 31 km, a fost inceput in anul 1924, dar in executia lui s-au produs foarte multe pauze si, din acest motiv, a fost finalizat la 22 octombrie 1948, iar realizarea acestei cai ferate a reprezentat un motiv de mare mandrie. Asa ca, si la ora actuala, pe stanca dainuie inscriptia cu litere de schioapa “PMR 1948”. Inscriptia se vede bine de pe soseaua ce serpuieste printre stancile defileului, pe unde Raul Jiu isi croieste drum si, mai mult ca sigur, va ramane acolo pe vecie.

Centimetri de stanca, disputati de partidele politice

Modelul PMR a inspirat si propaganda electorala de dupa anul 1990, iar partidele politice si-au disputat chiar  si centrimetri de stanca sau zidurile de sprijin ale versantului. Practic nu exista scrutin care sa nu fie incrustat pe Defileul Jiului, iar pe stanci se poate studia evolutia partidelor.

Asa putem observa ca FSN s-a transformat, in timp, in PDSR si, mai apoi in PSD, pentru ca zidurile vorbesc despre acest lucru. O buna perioada de timp, minerii din Valea Jiului au avut incredere in PDSR si PRM, iar acest lucru se poate citi pe stanci. Ajungem si la campania electorala din anul 2000, cand in turul II s-au infruntat Ion Iliescu si Corneliu Vadim Tudor.

In mod firesc, fiecare a avut sustinatorii lui, care au scris mesaje de incurajare pe Defileul Jiului. Trecem mai departe, caci istoria curge odata cu Jiul, si depasim momentul Iliescu. Valea Jiului, este considerata ca fiind de stanga, astfel ca zidurile construite pentru a impiedica versantii au sustinut si inscriptiile pro Adrian Nastase, cel care in 2004 a vrut sa ajunga presedinte. In schimb, despre Traian Basescu nicio vorba, semn ca ortacii nu l-au prea avut la suflet. Pe acelasi zid, o inscriptie stinghera cu PRM incerca sa sparga monotonia, dar trece aproape nebagata in seama.

Lupta pentru Basarabia

Dar nu numai disputele politice isi gasesc teatrul de desfasurare pe Defileu. Un roman fanatic sau, de ce nu, o organizatie, s-a decis sa repuna la locul lor idealurile istorice, astfel ca tot pe Defileul Jiului putem citi ca „Basarabia este pamant romanesc”.

Stanci mai sunt, la fel si multe ziduri de sprijin, asa ca istoria se poate scrie in continuare pe Defileu, incat sa putem „citi” si despre partidele mai proaspete sau de noile lupte electorale.

Carmen Cosman