O zi dedicata ecologizarii Vaii Jiului

Cateva sute de tineri din Valea Jiului s-au adunat, la sfarsitul saptamanii trecute, in fata primariilor si au luat cu asalt gunoaiele. Totul a facut parte din scenariul regizat de echipa “Let’s do it, Romania!”, mai pe romaneste spus „Romania, hai s-o facem” au trecut la treaba.

Mai exact, au indepartat gunoaiele acumulate in zonele verzi, parcuri sau pe malurile raurilor. In Valea Jiului, actiunea a demarat de la ora 9.00 punctul de plecare al voluntarilor implicati reprezentandu-l sediile primariilor din zona.

„In acest an am pus accentul pe calitate si nu pe cantitate de aceea am colectat ceva mai putini saci cu gunoaie decat in ceilalti doi ani anteriori. Oricum, pe ansamblul judetului s-au strans aproape 4.000 de saci. Cea mai de succes actiune s-a desfasurat in Valea Jiului unde am avut si o buna colaborare cu factorii de decizie locali dar si un numar mare de participanti. Astfel, dintre cei 1.700 de participanti la actiune (pe ansamblul judetului) numai in Valea Jiului am avut aproape 1.000 de voluntari”, a declarat Andrei Miu, coordonator „Lets Do It Romania” judetul Hunedoara.

In Petrosani, zona vizata, in special, pentru ecologizare a fost albia si malurile paraului Maleia. „In Petrosani am avut si cel mai mare numar de participanti, circa 300, comparativ cu celelalte localitati din judet”, a spus Ioan Trifan, coordonator „Lets Do It Romania” Petrosani.

Toti tinerii din liceele din Valea Jiului si-au dat intalnirea, sambata, la primariile din zona. Scopul principal al lor a fost sa faca curatenie. Vremea a fost buna si toata lumea a pus umarul la curatenie. Tinerii s-au impartit in mai multe grupe si au plecat in diferite zone din oras, sau din partea turistica.  “ Ne impartim pe grupe, fiecare grupa va fi coordonata de cate un dascal si vom face curatenie. Vom fi in zona apelor care traverseaza orasul, in zona de agrement de la Bradet si chiar pe Defileul Jiului, ori al Jietului”, mai spun organizatorii evenimentului.

Si la Vulcan a avut loc o ampla actiune de ecologizare la sfarsitul careia toti s-au aratat multumiti de rezultate. “Alaturi de elevii care au dorit sa participe la marea actiune de ecologizare de sambata au fost voluntari si membrii filialei de Cruce Rosie si multi cetateni care au primit saci ecologici si manusi de plastic pentru colectarea deseurilor din zona Valea Morii, Caprisoara, Pasul Valcan, zona Jiului de la mina Paroseni pana la strada Abatorului. S-au strans sute de saci cu deseuri. Le multumesc tuturor celor ce au raspuns apelului nostru si pentru ca prin implicarea lor au contribuit la un mediu mai curat”, a spus Gheorghe Ile, primarul din Vulcan.

In judetul Hunedoara, reprezentantii actiunii de ecologizare au avut pregatiti 10.000 de saci pentru deseuri si 3.200 de manusi. Circa 4.000 dintre saci au fost si umpluti cu gunoaie. In cei trei ani de cand a pornit la drum aceasta initiativa, in Romania, au fost colectati peste un milion de saci cu gunoaie.

Mircea Nistor

Diana Mitrache

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.