Ziua Regelui este o necunoscuta pentru edilii din Valea Jiului

Ziua Regelui nu a fost luata in calcul de nicio adminsitratie din Valea Jiului. Oamenii nici macar nu stiu ca 10 mai este dedicata Zilei Monarhiei, iar parerile sunt impartite intre cei care l-ar vrea pe rege sarbatorit si ceoi care cred ca nu are atat de multa valoare.

Regele Mihai al Romaniei nu este sarbatorit in toata tara si, pentru ca suntem poate singura tara care nu ne sarbatorim regele, nici anul acesta nu a fost nimeni care sa-si aduca aminte ca 10 mai este Ziua Regelui. Cei mai multi oameni cred ca nici nu am avea motive sa sarbatorim, dar sunt si oameni care spun ca regele ar fi o solutie pentru Romania. “E pacat ca nu sarbatorim si noi. Imi aduc si acum aminte de cantecele dedicate regelui, pe care le ascultam in colpilarie. Ar fi o solutie regele”, spune un batran pensionar din Petrosani. “Cred ca regele e important pentru cei care l-au cunoscut in epoca lui. Acum, nimeni nu mai stie nimic despre asta si nici nu stiu daca ar trebui sa-l sarbatorim, ca nu a facut nimic in tara”, spune o femeie. “Nu am nicio parere. Acest om nu are valoarea de care se bucura alte familii regale din strainatate. E ca si cum nu ar exista”, sustine si un tanar.

Data de 10 Mai, sarbatoarea Regatului Romaniei, a fost interzisa de comunisti, si ignorata de catre autoritatile romane de dupa 1989. Aceasta zi este legata de trei evenimente cruciale din istoria moderna a tarii noastre.

Pe 10 Mai 1866, Carol I de Hohenzollern soseste in Bucuresti, capitala Romaniei, si depune juramantul in fata Parlamentului.

Pe 10 Mai 1877, dupa ce cu o zi inainte Parlamentul dezbatuse problema, Carol I proclama solemn Independenta absoluta a Romaniei.

Pe data de 10 Mai 1881, Carol I a fost incoronat ca Rege al Romaniei, iar tara a fost ridicata la rangul de Regat.

Diana Mitrache

 

2 comentarii la „Ziua Regelui este o necunoscuta pentru edilii din Valea Jiului

  • 11 mai 2012 la 05:17
    Permalink

    Care rege ? Unul care abdica isi pierde toate drepturile,dar la „romanica ” e posibil
    orice !

    Răspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.