Bastinasii din Valea Jiului au propriul muzeu, amplasat chiar in incinta Bisericii Sfanta Varvara din Cartierul Aeroport, care devine un concurent serios pentru mult mai vechiul Muzeul al Mineritului.

Momarlanii din Valea Jiului au primul muzeu, care cuprinde aspecte din viata bastinasilor, vechi crescatori de oi, despre care se spune ca sunt urmasii directi ai dacilor.  Muzeul a fost infiintat in curtea Bisericii Sfanta Varvara, iar pentru amenajarea lui Primaria Petrosani a alocat circa 60 de mii de lei. Preotul paroh Octavian Patrascu, cel care s-.a zbatut ca acest muzeu sa prinda viata, a utilat muzeul cu o stana momarlaneasca si o casa taraneasca adusa direct din inima muntelui, in care se gasesc obiecte care erau folosite odinioara de momarlani.

„Muzeul functioneaza in cadrul complexului bisericesc, si am avut nesperat de multi vizitatori de la deschiderea lui. Toata lumea a apreciat frumusetea muzeului si a exponatelor. Mai ales copiii care sunt crescuti saracii in oras si nu stiau din obiceiurile si traditiile inaintasilor nostri. Ei au fost cei mai curiosi si au intrebat tot timpul despre ce au vazut”, spune parintele Octavian Patrascu.

Muzeul este deschis in permanenta si poate fi vizitat de oricine, chiar daca inca nu are un ghid. „Face pe ghidul cine se nimereste, si eu si parintele Nicolae chiar si enoriasii. Cine este acolo in momentul in care vin

vizitatori merge cu ei la muzeu. Avem acolo un consiliu si un comitet pentru ca la noi este in permanenta activitate. Nadajduim ca vom ajunge cu timpul sa avem si un personal pregatit pentru ghidare dar si pentru bunurile patrimoniale pe care noi le avem si vrem sa le expunem pentru a arata valoarea Vaii Jiului. Sunt obiecte de valoare foarte mare, bunuri patrimoniale pe care le-am colectionat si pastrat pentru a fi folosite in Valea Jiului”, a mai spus parintele Patrascu.

Carmen Cosman