Un circuit turistic cultural, fara precedent, care are in centru vestigiile romane, ar putea pune intr-o noua lumina Colonia Ulpia Traia Sarmisegetuza, capitala Daciei Romane. Fosta capitala a Daciei Romane va fi promovata in Peninsula, iar pe langa Ulpia Traiana Sarmisegetuza, circuitul include si provincia Cagliari din Sardinia, zona Cap Bon din Tunisia si regiunea Krasnodar din Rusia.

Proiectul este menit sa promoveze turismul cultural si alatura in mode firmesc  zone din patru colturi care aparent nu ar avea mai nimic in comun.  Toate regiunile amintite au facut parte din Imperiul Roman si pastreaza si acum importante urme ale civilizatiei romane si tocmai aceasta zestre istorica se doreste a fi valorificata, prin intermediul unui amplu proiect ce beneficiaza de sprijinul CIUDAD, un progam international care vizeaza Cooperarea pentru Dezvoltare Urbana si Dialog. In Romania, turistii vor fi indemnati sa viziteze ruinele Coloniei Ulpia Traiana Sarmisegetuza, vechea capitala a provinciei romane Dacia Felix, oras fondat chiar de imparatul Traian. Iar istoricii spune ca in ceea ce priveste Sarmisegetuza, marele avantaj este ca, spre deosebire de alte capitale provinciale romane, localnicii nu au construit un nou oras peste cel vechi, roman, astfel ca turistii pot admira intreaga splendoare urbanistica a acestui oras important.

Ateliere de lucru cu tehnica romana

Cei care vor opta pentru un astfel de circuit au ocazia sa viziteze, intr-un tur de doua saptamani, o insula si o peninsula din Mediterana, una dintre statiunile de lux din Rusia si una dintre cele mai frumoase zone din Romania, acolo unde se afla orasul ingropat al romanilor.

Potrivit proiectului,  reteaua internationala care acopera vechile provincii de la extremitatile lumii romane va reuni mestesugari, firme si intreprinzatori locali. In plus, vor fi stimulati mai ales tinerii si femeile sa se implice in ateliere de lucru, in care vor redescoperi vechile tehnici folosite de romani si vor primi asistenta pentru realizarea unor produse in conformitate cu retetele antice. De asemenea, pe langa promovarea ce va fi facuta acestor zone pline de incarcatura istorica, programul isi propune sa exploateze multitudinea de produse si materiale lasate in urma de romani. Sarmisegetuza Ulpia Traiana a fost capitala Daciei Romane din anul 106, cand a fost fondat acest oras, si pana in timpul retragerii aureliene, din perioada 271 – 274. In ciuda numeroaselor reorganizari ale provinciei romane, orasul fondat de imparatul Traian si-a conservat statutul de metropola, insa apoi a fost abandonat, pentru ca, dupa plecarea legiunilor romane, el nu mai putea fi aparat. Acum, ca urmare a dezvoltarii turismului cultural, el ar putea fi readus la viata.

Carmen Cosman