Minerii din Valea Jiului nu vor protesta la Bucuresti, alaturi de ceilalti nemultumiti, dar au deschis propriul lor conflict de munca, inregistrat deja la ITM.

Nu pleaca la Bucuresti sa protesteze, chiar daca multi se gandeau ca nu pot sia stea de parte de multimea de nemultumiti iesiti in strada. Minerii din Valea Jiului au propriile nemultumiri, dar vor sa le rezolve pe cale pasnica. Petre Nica, reprezentantul Sindicatului „Muntele”, a declarat ca nu crede in chemarea la „proteste pasnice”, facuta de anumite persoane pe diverse canale. „Cine vrea sa protesteze pasnic, participa la un miting organizat de catre sindicate sau reprezentantii lor legali. Ca sa chemi atata lume la un protest pasnic mi se pare putin cusuta cu ata alba. Noi vom pleca la Bucuresti, intr-o delegatie, atunci cand va binevoi sa ne primeasca ministrul Economiei, caruia i-am trimis o adresa oficiala”, a declarat Nica.

Cer cresterea sporului de periculozitate

Minerii din Valea Jiului au propriile nemultumiri, pentru care au declansat deja conflictul de munca, inregistrat la ITM si notificat la CNH Petrosani, asa cum cere legislatia in vigoare. Petre Nica nu exclude posibilitatea sa se ajunga la greva generala, dar spune ca este un proces mai indelungat. „Saptamana aceasta sau la inceputul saptamanii viitoare vom avea o intalnire cu mediatorul desemnat de Inspectoratul Teritorial de Munca Hunedoara. Vom parcurge toti pasii legali pentru rezolvarea doleantelor noastre, pana la declansarea grevei generale”, a mai spus Nica. Minerii cer, in principal, majorarea sporului de periculozitate, de la 600 de lei, cat este acum, la 700 de lei, insa conducerea CNH le-a refuzat cererea, pe motiv ca nu exista sumele necesare. „Nemultumirile noastre vin de la faptul ca, in ultimii 3 ani angajatii CNH nu au mai beneficiat de nicio indexare a salariilor, in timp ce preturile au tot crescut. Nivelul de trai al oamenilor a scazut foarte mult”,a  explicat sindicalistul. Si reprezentantii sindicatelor din Valea Jiului sustin cresterea pretului la huila energetica din Valea Jiului, care ar rezolva o parte din problemele financiare ale Companiei. Ei spun ca nu este posibil ca Mintia sa cumpere huila din import cu 85 de lei/ Gcal, dar sa plateasca CNH doar 65 de lei.

Carmen Cosman