Na-ti-o franta, ca ti-am dres-o! Cam in cuvintele astea ar putea fi descrisa telenovela in patru episoade „Ia Guvernul, na Guvernul!”

Episodul intai. „Motiunea”, a fost asa, de incalzire.

Voturile „pro” in plus se numarau pe degetele de la o mana, bob cu bob, traseist cu traseist, tradator cu tradator, ud in izmene cu ud in izmene… In fine, s-a incropit majoritatea si – ca la noi la romani – babele telenoveliste si toti „taraie – brau” au sarit in sus de bucurie, parca l-au apucat pe Dumnezeu de-un picior. A cazut guvernul. Bine – bine, si cu asta ce-am facut? A crescut PIB-ul? S-a ieftinit painea? Da’ de unde…

Episodul doi „Nominalizarea” era previzibila.

N-a durat mult, dar a avut o tenta tragi–comica „Micul Titulescu” (asa cum a fost el supranumit de Nastase – ‘nspe case) Victor Viorel Ponta a luat deja moaca de sef, si-a schimbat pampersii din Opozitie cu platosa de premier. Si da-i, si lupta! Da-i si lupta sa faca alta majoritate, care sa-i valideze echipa. Cum era de asteptat, Gabriel Oprea, „reevaluatul” lui Basescu, si-a amintit ca a fost odata „mafia pasionala a lui Nastase” si a facut stanga-nprejur! UNPR, partiduletul generalului de popota si magazie de efecte, avansat la apelul de seara, alaturandu-se noii puteri.

In timpul acestui episod, telenovelistii lacrimosi priveau la teve cum, in toata tara, hoardele de USL-asi, flamanzi de-atata opozitie, jubilau frecandu-si mainile ca au ajuns la „cascaval”, chiar cu 6 luni mai devreme decat sperau. Nici in acest episod n-a crescut PIB-ul si nici nu s-a ieftinit painea. A scazut doar pretul la oua, fiindca trecusera Pastele, iar gainile nu mai erau stresate.

Episodul trei.„Lista lui Ponta” a fost, pe cat de disputata intre USL-asi, pe atat de hazlie.

Lista cu „ministeriabili” suferea mereu modificari, numele se schimbau mai ceva ca sosetele, iar presa ticalosita le-a gasit la toti cate-o chichita in biografie. Deh, nimeni nu-i perfect! Nici in timpul asta, n-a crescut PIB-ul, nu s-a ieftinit painea…

Episodul patru.„Validarea si Ungerea”

Ca la orice telenovela, cum suntem o tara de telespectatori, a fost interpretat diferit. Ciondaneli in Parlament, validare cu vot zdrobitor, pupat Piata Independentei… Frumos, nimic de zis, dar fals, s-a vazut ca lipsea „Regizorul”. Mai spre miezul noptii, a aparut si „Regizorul” care i-a „miruit” pe noii ministri. Orice telenovelist (telenovelista) cu experienta a observat ca presedintele s-a uitat cam „chioras” la mai toti ministrii. Spre deliciul telespectatorilor, a „bagat”, totusi, niste „soparle”, sub forma de gluma, cica…

Episodul patru s-a incheiat brusc, fara happy-end, fara sampanie si fursecuri. Pe cand se cracana de a doua zi, Ponta i-a luat cheia de la biroul lui Ungureanu, l-a pus sa dea declaratie ca n-a facut dublura si „Hai, pa!”

Epilogul…

…ar putea sa se cheme „Pleaca ai nostri, vin ai nostri”. Nu butonati telecomanda, nu schimbati programul, nu treceti pe alt canal, fiindca, oricum, noi ramanem tot ca prostii. Fiindca, din istorie si din viata de zi cu zi, se stie ca, intotdeauna, schimbarea sefilor a fost si ramane bucuria prostilor.

Ati inteles Po(a)nta? Dar painea, painea cand PIB-ul meu se ieftineste?

Mircea BUJORESCU