Telescaunul din Straja este istorie si va ajunge, probabil, la fier vechi. Asta dupa ce a functionat, timp de 30 de ani, fara probleme si a  fost facut de minerii de la Lupeni. Telescaunul care timp de 30 de ani a transportat turistii in Statiunea Straja este, oficial, istorie.

Locul lui va fi luat de o moderna telegondola, finantata de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului. Ultima cursa a fost chiar de drumul crucii, o procesiune religioasa organizata, la Lupeni, in Vinerea Mare si, tot atunci, instalatiei de transport pe cablu i s-a pus cruce. Acum telescaunul a fost deja demontat, taiat si a fost adus jos, la baza, iar edilii vor sa-l scoata la licitatie. Sunt, insa, slabe sansele ca cineva sa-l cumpere pentru a-l folosi in alte scopuri decat sa-l vanda la fier vechi. „Telescaunul a  functionat exact 30 de ani. A fost facut efectiv de minerii de la Lupeni si a apartinut de Exploatarea Miniera din localitate. A fost preluat de Primaria Lupeni in baza datoriilor pe care le avea unitatea miniera, care l-a si administrat vreo 2- 3 ani prin societatea de interes local Universal Edil”, a declarat omul de afaceri Emil Parau,  cel care a administrat instalatia in ultimii cinci ani. Spune ca a investit mult pentru a-l repara si a  cumparat chiar un telescaun la mana a doua din strainatate, pentru piese. Apoi nu a mai avut probleme si ultima data s-a oprit acum vreo 2 ani, timp de aproximativ o jumatate de ora. Emil Parau este constient ca si turismul romanesc trebuie sa tina pasul cu vremurile si spune ca o telegondola este binevenita. „Din punctul meu de vedere, atata timp cat in locul telescaunului vine o instalatie moderna, in care nu te ninge si nu te bate vantul, este mult mai bine. Trebuie sa tinem si noi pasul cu ce se intampla in alte statiuni. Pentru Statiunea Straja, va aduce un plus de turisti, fara nicio discutie”, a mai spus investitorul in turism.

Si telescaunul care duce in Parang este pe cale sa intre in istorie. Si aici, oficialii pregatesc o instalatie moderna de transport pe cablu care sa inlocuiasca vechiul telescaun.

Carmen Cosman