Deputat de Hunedoara, Ministrul Muncii spune ca va repara nedreptatile pensionarilor si bugetarilor / Primele declaratii ale Marianei Campeanu, ministrul desemnat al Muncii, care este si deputat PNL de Hunedoara, anunta reintregirea salariilor bugetarilor prin acordarea celor 15 la suta pierduti de 1,2 milioane de angajati de la stat in iunie 2010, precum si restituirea sumelor oprite ilegal pensionarilor, inclusiv drepturile pensionarilor minieri din Valea Jiului.

Ministrul desemnat al Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, Mariana Campeanu, este deputat de Hunedoara din partea PNL. In decembrie 2010 a fost  aleasa la Colegiul 3 din Hateg-Tinutul Padurenilor, la alegerile partiale desfasurate pentru postul ramas vacant in urma decesului deputatului PDL Ioan Timis.

Mariana Campeanu are de condus unul dintre cele mai grele portofolii si un buget de peste 7,5 miliarde de euro, din care trebuie sa plateasca pensiile celor peste 5,3 milioane de pensionari si indemnizatii pentru circa 8 milioane de asistati social.

Ca ministru, va trebui sa administreze bugetul cu cel mai mare deficit, de 3,4 miliarde euro, cat este diferenta intre veniturile CAS si platile pentru pensii.

Reintregiri si dreptate

Primele declaratii ale Marianei Campeanu anunta reintregirea salariilor bugetarilor prin acordarea celor 15 la suta pierduti de 1,2 milioane de angajati de la stat in iunie 2010, precum si restituirea sumelor oprite ilegal pensionarilor, inclusiv drepturile pensionarilor minieri.  Doar ca nici noul ministru desemnat al muncii si nici ministrul finantelor Florin Georgescu nu au precizat de unde vor lua bani pentru aplicarea acestor masuri.

“Din punctul meu de vedere, al Ministerului Muncii, doresc ca in aceasta scurta perioada doua lucruri sa reparam: sa restituim cei 15 la suta personalului bugetar, o masura abuziva si care trebuia reparata de mult si pensionarii sa primeasca sumele oprite pentru asigurarile sociale in mod abuziv”, a spus Mariana Campeanu. Aceasta a precizat ca daca nu se vor gasi bani pentru aceste restituiri, se va apela la o rectificare bugetara pentru a intra in legalitate si a repara o nedreptate.

Printre aceste nedreptati se regasesc si drepturile pensionarilor minieri, care au fost reparate pe hartie de fostul guvern, dar care trebuie sa se si materializeze. Si asta cat mai repede pentru a nu fi prea tarziu pentru unii pensionari care s-ar putea sa parasesca acesta lume saraciti si umiliti.

Gasirea de solutii pentru crearea de noi locuri de munca este alta prioritate a acestui minister, indiferent daca acestea se vor face pe termen lung sau pe termen scurt.

In plus, Mariana Campeanu va trebui sa se asigure ca se aplica noua lege a asistentei sociale, care a redus numarul de prestatii sociale si care trebuie sa reduca risipa din sistem.

“Daca in aceste sase luni e greu sa creezi locuri de munca pe un buget construit de altii, cel putin sa stopam declinul si sa stopam cresterea somajului”, a precizat Mariana Campeanu.

Indemnizatiile mamelor si munca la negru

In ceea ce priveste revenirea la indemnizatiile pentru mame la 85% din salariu pentru doi ani, ministrul desemnat  a spus ca aceste masuri au fost prinse in programul de guvernare al USL.

Ministrul spune ca a luat in calcul si reducerea muncii la negru si accelerarea absorbtiei de fonduri europene pentru resurse umane.

Pe langa restituirea contributiilor catre pensionari, prioritatile acestui minister includ continuarea protocolului incheiat intre fostii ministri de la Munca si de la Finante, care voiau sa unifice bazele de date pentru livrarea unor statistici privind numarul de salariati si de contribuabili si eliminarea fraudei din sistemul de asistenta sociala.

Un raport recent al Curtii de Conturi arata ca in Romania s-au acordat pensii ilegale in valoare de aproximativ 5 milioane de euro, pensionarii avand CNP-uri eronate sau dosare duble de pensie, iar noul ministru trebuie sa explice cum de s-a ajuns in asemenea situatie.

Ileana Firtulescu