Cei care se stiu depresivi, ori care au avut probleme emotionale in ultima perioada trebuie sa aiba astazi mare atentie. Nici pentru restul persoanelor ziua de astazi s-ar putea sa nu fie mai usoara, pentru ca este considerata cea mai deprimanta zi din an.

Daca va treziti astazi mai abatuti nu intrati in panica, dar fiti cu mare bagare de seama. Astazi traversam ceea ce englezii au denumit Bliue Monday, in traducere Lunea neagra.

Psihologii vorbesc despre factori „post-sarbatori”, combinati cu vremea inca rece si perspective extreme de indepartata a concediului. Lunea neagra pica in a treia zi de luni din ianuarie, atunci cand euforia sarbatorilor de iarna dispare, iar caldura soarelui de vara pare o perspectiva foarte indepartata. In ultima perioada s-a constatat ca in aceasta zi numarul tentativelor de suicid creste, insa specialistii vin cu sfaturi care sa ne ajute sa depasim aceasta zi deprimanta si sa reintram in trairile cotidiene.

Astfel, ca sa uitam de Lunea neagra putem sa ajutam – absolut dezinteresat – pe cineva aflat la nevoie sau sa iesim la shopping si sa cumparam ceva frumos pentru noi sau pentru cineva drag. De asemenea, psihologii ne propun sa ascultam sunetul marii chiar si numai pe CD ori sa cantam chiar si numai la dus. Este cel mai simplu mod de a-ti ridica nivelul de oxitocina, hormonul fericirii, din organism. Expertii spun ca oxitocina actioneaza si ca un analgezic natural. Bea ceai! Psihologii de la Universitatea Yale din SUA sustin ca atunci cand au bauturi calde in mana, colegii de serviciu tind sa fie mai generosi unul fata de celalalt; Fa sport; Mananca alimente bogate in magneziu, mineral care reduce iritabilitatea. Da iti permite mediul de lucru, umbla descult la serviciu. Picioarele obosite te fac sa te simti obosit.  Flirteaza! „O parte din hipotalamusul (n.r. formatiune cenusie a creierului, care corespunde partii inferioare a encefalului, avand rol important, printre altele, in reglarea superioara a functiilor emotionale ale organismului) creierului tau se trezeste la viata si produce hormonul dopamina (n.r. un alt hormon al fericirii)”, explica doctorul

neurolog Michael Green, de la Universitatea Aston; Inconjoara-te de flori! Un studiu efectuat de Facultatea de Medicina din cadrul Universitatii Harvard a arata ca lumanarile parfumate, cu miros floral, iti fura zambete. Cercetatorii au demonstrat ca acestea pot reduce anxietatea, creste entuziasmul si ridica starea de spirit. Iar un studiu al comportamentului uman a scos in evidenta faptul ca persoanele matinale sunt mai pline de energie si mai fericite daca miros dimineata flori culese recent; Asculta cantecul pasarilor! Cercetatorii spun ca te pot ajuta sa uiti de tristete si de zilele cenusii de iarna. Fa-ti in minte sau pe hartie un table cu lucrurile pozitive care ti s-au intamplat sau lucrurile care te fac fericit. Le vei frememora si asa vei putea uita de gandurile negre.

Carmen Cosman