Daca mii de oameni din orasele mari au ales sa-si petreaca minivacanta de 1 Mai la malul marii, in Vama Veche ori in cluburile de fite, nu putini au fost si cei care au ales sa vina la munte pentru o gura de aer proaspat si pentru activitati palpitante.

Rafting pe Jiu, alpinism, canyoning, tiroliane, rapeluri, acestea au fost doar cateva dintre activitatile preferate de turistii aflati in cautarea unui strop in plus de adrenalina. Toate, asezonate cu mici si bere, specifice zilei de 1 mai.

Zeci de turisti au fost prezenti in Valea Jiului la sfarsitul saptamanii trecute, pentru a se bucura de experientele sus amintite. Apa pe Jiu este numai buna in aceasta perioada, iar cei care au optat pentru rafting au avut parte si de cateva rasturnari spectaculoase.

”Apa Jiului acum este foarte buna pentru rafting si pentru body-rafting. Raftingul in aceasta perioada este numai bun, deoarece apele Jiului sunt umflate, iar valurile sunt mai mari. Eu am facut si anul trecut, prin august, dar acum a fost ceva deosebit, pentru ca atunci apa era mai mica. Ne-am si rasturnat de vreo doua ori, iar senzatia aceea cand te cara curentul este unica. Bineinteles, nu am patit nimic, am avut echipament de protectie si oameni care au stat cu ochii pe noi, ca sa nu patim nimic. Peisajul este minunat, pacat ca sunt atatea gunoaie in apa”, a declarat Mihaela Ghenea, o turista venita tocmai din Bucuresti pentru a se bucura de raftingul pe Jiu.

Altii, amatori sau mai experimentati, si-au incercat norocul pe falezele de escalada din jurul Uricaniului. Sunt sute de trasee pitonate, care de-a lungul anilor, au scos campioni ai Romaniei, iar alpinistii sau incepatorii, se bucura de ele de la inceputul primaverii pana la sfarsitul toamnei.

”Traseele sunt pitonate, ingrijite, au avut grija de ele cei de la Salvamont si cei care iubesc alpinismul. Eu auzisem ca in Valea Jiului sunt trasee frumoase, dificile, dar nu credeam ca sunt asa de bine intretinute. Este prima data cand am venit aici si recunosc ca am ramas surprins de ceea ce am gasit. Imi formasem o idee gresita despre Valea Jiului, despre oamenii de aici si despre zona in sine. Nu pot sa spun decat ca ma bucur ca am cunoscut partea buna a Vaii Jiului”, marturiseste si Mircea Orban, din Timisoara.

De vizitatori multi, de toate varstele, s-au bucurat si cascadele de pe Valea Marii. In timp ce unii au preferat sa admire succesiunea de sapte cascade de pe marginea paraului Lazarul, altii s-au aventurat direct prin apa, impiedicandu-se in vartejurile formate de apa rece. Imbracati si incaltati in neoprene, fiindca apa este foarte rece.

”Ne-am opintit, ne-am incurcat, dar am reusit sa ajungem la cascada mare si am facut si o baie pe cinste.

Eu nu credeam ca e asa frumos sa mergi printr-o apa de munte, curgatoare, foarte rece. Apa nu e mare, nu depaseste doi metri si oricine se poate aventura. Am simtit aventura in adevaratul sens al cuvantului, iar la capat, cand ne-am dat pe tiroliana, pe deasupra cascadei mari de 40 de metri, a fost cu adevarat palpitant. Eu am rau de inaltime, dar intr-un peisaj atat de frumos, crede-ma ca mi-a trecut”, povesteste, razand, Ramona Durneac, din Bucuresti.

Anamaria NEDELCOFF