Daca nu mai tineti minte, va aduc eu. Cand au ajuns Basescu si Nastase in turul doi, actualul presedinte i-a dat peste bot lui Bombonel, cu o intrebare tupeista: „Adriane, ce vina are poporul asta ca, dupa 14 ani de democratie, trebuie sa aleaga intre doi comunisti?” Intr-adevar, ce vina avea poporul?

Din nefericire, intrebarea asta persista, dovedindu-ne ca, inevitabil, istoria se repeta.

Raspunsul este din ce in ce mai limpede. Poporul e intotdeauna de vina. Daca suntem la coada Europei, poporul e de vina. Daca nu e apa-n baraj la Bicaz, poporul e de vina! Daca e cutremur in zona Vrancea, tot poporul e de vina.

Si, daca tot e de vina poporul, pe cine sa pice toate belelele? Tot pe popor! Slava Domnului, in ultimii 20 de ani belelele au curs garla peste amaratul asta de popor. Care, conform viziunilor idilice ale unora, e bun si rabdator. Rabda de toate, de frig, de foame, de frica. Rabda si iar rabda…

Numai ca, la un moment dat, il apuca amocul, ii sare tandara si da cu „cutatu-n piatra”. Atunci, spiritul de turma se dezlantuie si, daca furtuna se transforma in tsunami, e nasol.

Uite ca, dupa ce aproape ca am uitat mineriadele si dupa ce credeam ca suntem un popor vegetal a explodat din nou mamaliga. E adevarat, cam fasait, dar a explodat. Aparent, de la o chestie minora, dar orice chestie mare, pleaca de la motive mici.

… Cand dadea prima zapada mai de Doamne-ajuta peste tara, o scanteie a intetit focul care mocnea mai demult in pieptul poporului. Valvataia s-a aprins in marile orase si s-a lasat cu strigaturi din folclorul anilor ’90. De la „Vrem libertate!” s-a ajuns la „Jos dictatorul!”, ceea ce te face sa ai fiori pe sira spinarii.

Chestia minora poarta un nume, Raed Arafat. O scanteie de amnar, mica dar vioaie, a facut mii de oameni sa-si iese din minti. Daca o fi bine, urmeaza sa vedem ce se intampla in urmatoarele zile. Desi, sunt in stare sa pun pariu ca toate aceste miscari de strada, in afara de show-ul televizat, se vor termina in coada de peste. Ce trebuie sa se intample, oricum se va intampla. Degeaba (vorba melodiei inegalabilului Tudor Gheorghe) a explodat mamaliga. Anul asta, 2012, noi, romanii, am pus-o de mamaliga…

Am folosit, intentionat, de prea multe ori in acest articol, cuvantul popor. Pentru ca nu-l uit pe Octavian Paller, un roman aproape genial, care ne-a spus, inainte de a muri, ca nu mai suntem popor, ci… populatie!

Cata dreptate avea! Ce vina are populatia asta ca, in ’89, Revolutia a pornit de la „scanteia” Laszlo Tokes, un popa ungur, iar recentele miscari de strada de la Raed Arafat, un doctor sirian? Unde sunt Ion, Gheorghe, Vasile, Patru?

Pai, atunci, nu ne meritam soarta?

Mircea BUJORESCU