O afacere cu iz de ilegalitate a primarului Devei, Mircia Muntean, a fost dezvaluita de Ziarul Hunedoreanului sub semnatura lui Marcel Bot. Pentru ca persoana din spatele acestei afaceri este candidat la functia de presedinte al Consiliului Judetean din partea unui partid in care s-au adunat toti tradatorii, UNPR, Cronica Vaii Jiului a considerat de cuviinta sa preia aceasta investigatie jurnalistica, cu atat mai mult cu cat  mai bine de un sfert din alegatorii inscrisi pe listele electorale la nivelul judetului Hunedoara sunt din Valea Jiului, iar acestia trebuie sa-i cunoasca pe cei care vin sa le cerseasca voturile. EPISODUL 2 (Marius MITRACHE)

Indiferenta autoritatilor publice devene fata de buna amenajare urbana a dus la diminuarea alarmanta a spatiilor verzi in Deva. Un atentat la sanatatea publica, sustin ecologistii si medicii. Primarul Devei are alta filozofie: „Nu conteaza cine moare. (important e) Ce mancam la-nmormantare?!” Si, paradoxal, pe masura ce zonele verzi s-au imputinat, costurile de intretinere au crescut vertiginos, starnind interesul organelor de cercetare penala

ZIARUL HUNEDOREANULUI prezinta un nou episod din a facerea Planului Urbanistic General (PUG) Deva, un semn prin care peisajul urbana fost napadit de interese si s-au cheltuit bani publici pe constructii inutile. Ani la rand, sefii Devei au „zidit” spatiile verzi ca pe o Ana a lui Manole, versiune manelizata de balada.

Dughenizarea orasului

Municipiul Deva este pe penultimul loc in judet (Aninoasa sta mai rau) in statistica spatiilor verzi. Normele europene prevad cam 20 de metri patrati de vegetatie pentru fiecare orasan, iar la Deva avem 3,64 metri patrati. Asta dupa ce au fost „contorizate” si cimitirele ca loc cu verdeata. „Este un razboi permanent pe care il port cu politica de dughenizare a orasului. Niciodata nu am inteles de ce cred unii ca este mai importanta masina decat omul. Vegetatia care creste pe un spatiu verde este bariera de protectie intre noxele din mediu si organismul uman. Nu inteleg cum pot unii sa considere ca e mai bine sa li se puna praful in plamani decat pe masina”, spune Georgeta Barabas, director executiv la Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Hunedoara. „Din motive electorale, de cele mai multe ori, au primat constructiile in locul spatiilor verzi. Suprafata de spatiu verde in mediul urban este un indicator european pentru evaluarea calitatii vietii. La Deva acest indicator este de sapte ori mai mic, comparativ cu cerintele impuse de civilizatia contemporana”, mai spune seful APM Hunedoara.

Cine pe cine protejaza

Pe parcursul anului trecut, zonele verzi din centrul Devei au fost defrisate fara forme legale pentru ca legal acest lucru nu era cu putinta. Georgeta Barabas spune ca Primaria Deva nu are un registru al spatiilor verzi si fiecare face acolo cam ce il taie capul, beneficiind de protectia sefului de la Garda de Mediu Hunedoara. „Spre exemplu: pentru spatiile verzi pe care le-au acoperit cu bolovani in centrul Devei, cei de la primarie sunt pasibili de amenda de 10.000 lei pentru fiecare metru patrat distrus. Pana acum Primaria nu a platit nici un leu”, sustine seful APM Hunedoara. Cristian Moldovan, comisar sef  la Garda de Mediu, da vina pe sistem. „Imi amintesc ca in 2004-2005 am dat 14 amenzi si toate au fost transformate in avertismente la instanta de judecata pe motiv ca fapta nu prezinta pericol social. Intr-adevar nu au platit nici o amenda”, admite Moldovan.

Cum se sapa banul public

Schimbarile repetate si neautorizate in peisagistica orasului au contrariat, dar anumite lucrari bantuie „buzunarele” largi ale Devei. In acest sens, proverbial a ramas paunul vegetal din fata casei de cultura, lucrare care a inghitit peste patru miliarde de lei vechi. Si cand a venit vremea sa il jumuleasca pentru a reamenaja zona, primarul Mircia Muntean ne-a explicat, in sarade, cum trebuie lucrat bunul public. „Nu conteaza cine moare. Ce mancam la-nmormantare?!”, ne-a lamurit Muntean. Un „parastas” de zona verde a intrat, anul trecut, in atentia organelor de cercetare penala. Este vorba de plantatul florilor in sensul giratoriu de langa fostul Lido (acum Casa Judeteana de Pensii). Primaria Deva a platit sapatorii unei firme din municipiul Hunedoara cu peste 70.000 lei (sapte sute de milioane de lei vechi) si cam tot pe atat au costat si plantele. Penalistii sustin ca lucrarea e inexplicabil de scumpa, dar ea ridica dubii si pentru ca putea fi facuta de Primaria Deva in regie proprie la un pret mult mai mic. Primaria are 27 de angajati plus 40-50 de detinuti de la Pentinciarul Barcea care se ocupa exclusiv de spatiile verzi ale orasului. Detinutii sunt platiti cu 4- 6 lei pe ora, iar salariile de la SPIGM sunt de sapte opt sute de lei pe luna.

Marcel Bot